Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MONOGRAFIJA O BORI

NA Velikoj sceni Ateljea 212 u Beogradu, uz učešće eminentnih kulturnih stvaralaca, 11. novembra biće predstavljena monografija o Bori Todoroviću, istaknutom glumcu i dobitniku nagrade „Dobričin prsten“ 2006. godine, najavio je Savez dramskih umetnika Srbije. Autorka knjige je dramaturg Dragana Bošković.

Todorović je dobio nagradu „Dobričin prsten“ za životno delo u decembru 2006. godine, a sastavni deo tog priznanja SDUS-a je izdavanje monografije o laureatu. Nagrada „Dobričin prsten“ dodeljuje se dramskim umetnicima (glumicama i glumcima) za celokupno stvaralaštvo, odnosno za životno delo. Pravo da budu nagrađeni imaju dramski umetnici koji najmanje 20 godina ostvaruju značajne uloge.

Predlozi za nagradu „Dobričin prsten“ za 2008. godinu mogli su biti dostavljeni SDUS-u do sredine oktobra. Nagradu „Dobričin prsten“ za 2007. godinu dobila je Ksenija Jovanović, koja je 23. laureat tog prestižnog priznanja. „Dobričin prsten“ nazvan je prema zlatnom prstenu koji je dodeljen kao nagrada 1937. glumcu Dobrici Milutinoviću. Pošto je prsten nestao, zlatar Milivoje Stepanović načinio je odlivak i dao ga Milutinoviću.

Kao nagrada za životno delo, „Dobričin prsten“ ustanovljen je 1984. godine, u spomen na Milutinovića, a predstavlja zlatnu repliku originalnog prstena.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *