Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SERIJA „RIM“: LINDZI MARŠAL GLUMI KLEOPATRU

NOVI SAD Izuzetna priča u serijama o burnom periodu prelaska Rimske republike u Rimsko carstvo u novembru dolazi u udarnom terminu na RTS-u.

Prema mnogim kompetentnim mišljenjima, Rim je najbolja TV serija ikada snimljena. Dinamično osmišljen koncept, odlična priča koja se račva u nekoliko tokova, fenomenalna glumačka ekipa, niz osvojenih nagrada i budžet od 100 miliona dolara samo za prvu sezonu govore u prilog tome.

Serija počinje čuvenim istorijskim događajem koji je obeležio kraj Cezarovog vojevanja u Galiji a koji se pamti po famoznoj sentenci „Alea iacta est“ („Kocka je bačena“).

Cezarove legije prelaze Rubikon marširajući prema Rimu, i time je stavljena tačka na njegov savez s Pompejom Magnusom, javlja sajt „Popboks“.

Žene i političke borbe

Ovo je samo finalna etapa sukoba koji potresa Rimsku republiku na izdisaju, gde trvenje između plebejaca i patricija dostiže svoj vrhunac.

Političke borbe, intrige i spletke, sukobi velikana oko vlasti, moći i žena, sudbine malih ljudi i njihova borba za opstanak teme su serije koju je osmislio Džon Milijus.

Tri moćnika

Većinu epizoda napisao je Bruno Heler, a početne je režirao Majkl Eptid. Prva sezona bavi se periodom uspona Julija Cezara, dok je druga okrenuta počecima vladavine njegovog naslednika Oktavijana Avgusta i njegovim sukobom s Markom Antonijem.

Odmah treba reći da su autori serije, i pored minucioznog pristupa svakom detalju o istoriji, kulturi i svakodnevnom životu Rimskog carstva, uzeli veliku slobodu tumačenja istorijskih događaja.

Svetlo na nepoznate

Ipak, to ne ugrožava tok radnje, naročito ako se ima u vidu da je Bruno Heler znalački uveo u priču tzv. obične ljude kroz likove centuriona Lucija Vorena i legionara Tita Pula, koji su takođe istorijske ličnosti ali se o njima ne zna gotovo ništa jer ih Cezar samo ovlaš pominje u spisima De Bello Galico.

To je Heleru dalo prostora da se razmahne, i potpomognut velikim budžetom i produkcijom monumentalnih razmera, napravi seriju kakva do sada nije viđena na ekranima.

Kevin Mek Kid igra centuriona Vorena

Naravno, Rim ne bi bio to što jeste da u njemu nema zaista vanserijskih glumačkih ostvarenja. Pre svih, fenomenalni škotski glumac Kevin MekKid u ulozi Lucija Vorena za koga kritičar Total filma kaže da „ima dobro srce, ali je u stanju da vas prikolje samo ako ga popreko pogledate“. MekKidov Lucije je toliko strastven i upečatljiv da to u pojedinim trenucima zna da zaboli.

Pjurfoj igra Marka Antonija

Njegov sajdkik Rej Stivenson takođe je briljirao u ulozi Tita Pula, dok je Marka Antonija, brutalnog prostaka koga su obožavale rimske legije, ovekovečio Džejms Pjurfoj, čija pojava na ekranu odiše sirovom harizmom.

Lindzi Maršal je Kleopatra

Pored njih, svakako treba istaći i dve dame: Poli Voker kao Aciju od Julija (Zlatni globus za ovu ulogu) i Lindzi Maršal, koja tumači lik pohotne egipatske kraljice Kleopatre.

Prva sezona serije ima standardnih 12 epizoda, dok je druga zaokružena na deset i time je serija završena. Ukidanje je obrazloženo visokim troškovima produkcije. U poslednje vreme priča se o snimanju filma Rim, za koji Bruno Heler već piše scenario.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *