Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVA HAIKU ZBIRKA SLOBODANKE STANKOVIĆ – ILIĆ

Ove (2008.) godine navršava se 80 godina od pojave i širenja haiku poezije u Srbiji (računajući od objavljivanja prvih prevoda stare japanske poezije od strane Miloša Crnjanskog).

Povodom pomenutog jubileja, Slobodanka Stanković-Ilić, pesnik iz Knjaževca, sačinila je dvojezičnu (srpsko-englesku) haiku zbirku pod nazivom „Prirodu u lice gledam“/I look into the face of nature/ sa unutrašnjom podelom prema godišnjim dobima i sa motivima vezanim za Staru planinu i Boku Kotorsku.

Zbirka je izašla u izdanju Književnog kluba „Branko Miljković“, iz Knjaževca, a na koricama se nalaze odgovarajuće ilustracije (tuš – ptičije pero) člana kluba, Tamare Žikić.

Na nedavno završenom 53. Sajmu knjiga u Beogradu (čiji je specijalni gost bio Japan), poetesa je ovu knjigu izložila na štandu srpsko-japanskog društva „Beograd-Tokio“, a organizatori iz pomenutog društva su zbirku i i u druge (promotivne, prodajne i sl.) sajamske sadržaje.

Takođe je zbirka izložena u Haiku-arhivu Haiku udruženja Srbije i Crne Gore (čiji je autor član), a prosleđena je i Muzeju haiku literature u Tokiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *