Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZABRANJENI FILMOVI ISTOČNE NEMAČKE U SPENSU

CENZURA – Pet zabranjenih filmova bivše Istočne Nemačke biće prikazani u bioskopu „Vojvodina“ na Spensu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, a u saradnji sa „Gete Institutom“. Ciklus „Sve je pod kontrolom“ večeras otvara film „Berlin iza ugla“, a filmovi će biti prikazivani do 1. novembra. Cena ulaznice je 100 dinara.
Od pronalaska kinematografije filmovi su se iskorišćavali i u političke svrhe. Vrlo brzo političari su shvatili manipulativne mogućnosti bioskopa i njegov kritički potencijal. Prva cenzura bila je uperena protiv slobodnijeg predstavljanja telesnog i scena nasilja, ali i onog što je politički bilo nepoželjno.

Da su filmovi, u kojima se otvoreno kritikovala istorijska stvarnost i svakodnevica realsocijalizma, odnosno socijalistička birokratija, zabranjivani, to je poznato. No, cenzura je pogađala i filmove koji se nisu izričito bavili političkim temama. Tako su male priče iz svakodnevnog života u filmu „Berlin iza ugla“, čija su tema neprilagođeni mladi, ili „Jadup i Bel“, u kome jednog funkcionera sustiže prošlost, jednako završavali u bunkeru. Ovaj ciklus je dokaz da se cenzura okreće protiv filmova različitih žanrova i sadržaja.

Izvor: 24 časa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *