Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOBRO U LJUDIMA UVEK POBEDI

Ivan Herceg, mladi hrvatski glumac, o ulozi u filmu „Nije kraj“

Film „Nije kraj“ simbolično poručuje gledaocima da stvarno nije kraj njihovim nadanjima da dobro u ljudima ipak uvek nadvlada i prebrodi divljanje najnižih strasti i huk zaslepljene mase.

Koliko god to patetično izgledalo, ljubav može pobediti sve, tvrdi za „Blic nedelje“ Ivan Herceg, mladi hrvatski glumac koji uz beogradsku glumicu Nadu Šargin tumači glavnu ulogu u novom filmu Vinka Brešana „Nije kraj“.

Sudeći po četiri Zlatne arene, koje je film dobio na festivalu u Puli, i priznanju publike Zlatna vrata, u Hrvatskoj je film „Nije kraj“ pozitivno rastumačen. Uprkos apsurdnim i okrutnim okolnostima ratnih razaranja na terenima oko Knina u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka, jake emocije i ljudska potreba za iskupljenjem trijumfuju kroz ljubavnu priču nad stereotipima ideologije, religije i nacionalističke inercije koje smo uspeli da preživimo. Koliko je ipak realna situacija da se hrvatski snajperista kroz nišan svoje puške zaljubi u Srpkinju za vreme rata u okolini Knina?

– Još od Šekspirovog doba takva situacija je u literaturi opisana hiljadu puta. U našem lokalnom slučaju u strašnoj realnosti koju smo preživeli, mislim da su emocije nadjačavale realno prosuđivanje ljudi na terenu. Siguran sam da se moglo dogoditi da u nekom momentu nadjačaju srce i razum. Zato je Martin, lik koji tumačima, zapravo odlučio da kroz ljubav pronađe iskupljenje i sledi po svaku cenu emociju i logiku. Uspeo je da iskorači iz ludila po cenu života. Zato film ima univerzalnu poruku ponovnog osvajanja normalnosti, što su publika i stručna javnost u Hrvatskoj prepoznale.

Koliko je zahtevno bilo uklopiti ulogu u Brešanov autentični crnohumorni narativ?

– Vinko Brešan je bio moj profesor na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, tako da ga dugo već slušam. Ipak teorijske rasprave i studentske vežbe su potpuno drugačije iskustvo u odnosu na snimanje igranog filma. Vinko je zahtevan reditelj uprkos odluci da pušta glumcima da istražuju za vreme snimanja i sugerišu mu neka rešenja. Jako je precizan i kada osvojimo scenu, ona mora biti upravo tako snimljena. Moja uloga u filmu je dramski izolovana iz crnohumornog narativa, tako da je neka vrsta balansa u odnosu na komične momente iz scenarija. Martin izgovara kratke i odlučne rečenice i samo se dva puta nasmeje u toku celog filma. Njegova misija je isuviše ozbiljna. On je poput junaka vesterna. Brani čast, ljubav i pravdu.

Kakvo iskustvo nosite iz saradnje sa srpskim glumcima Nadom Šargin i Vojislavom Brajovićem?

– Nada je mila devojka i veoma talentovana glumica. Ona mi je direktna partnerka u filmu i priznajem da mi je svojim ponašanjem i trudom olakšala da iz sebe isteram najbolje. Uz to, Nada je toliko lepa, da je nemoguće pogledati je popreko. Gospodin Brajović je bard. Za takav zaključak mi je bio dovoljan jedan dubl ispred kamera s njim. On je od onih glumaca koji vas uvuku u scenu i sigurno provedu kroz nju. U svakom slučaju sam puno naučio od oboje.

Mislite li da će se saradnja između hrvatskih i srpskih producenata intenzivirati posle uspeha filma „Nije kraj“ u celom regionu?

– Pre svega, drago mi je da su osim Euroimaža (evropski fond za razvoj kinematografija) film finansirali srpsko i hrvatsko ministarstvo kulture. Siguran sam da dolazi vreme u kojem će ideje i umetnički projekti nadvaladavati geografske granice u regionu. Posle svega što smo nažalost preživeli, nadam se da je na redu saradnja.

Koji su vam profesionalni planovi u ovom trenutku?

U pregovorima sam za snimanje nekih televizijskih serija i jednog filma, ali sve u 2009. godini. Do tada ću se posvetiti svojim strastima sportu i muzici. Malo košarke i koji dobri koncert poput nastupa Fifti Senta u Zagrebu relaksiraće me pred profesionalne obaveze.

Ko je Ivan Herceg?

Rođen je 1981. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Igrao je Oresta u klasičnom komadu „Orestija“ na Dubrovačkim letnjim igrama 2006. godine i u predstavi „Pustolov“ pred vratima po tekstu Milana Begovića u režiji Tomislava Pavkovića 2008. Ostvario je uloge u filmovima „Pjevajte nešto ljubavno“ iz 2007. godine, „Žena bez tijela“ i „Nije kraj“ iz 2008.

Izvor: Blic OnLINE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *