Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„BRIDA“ BEZ PREMCA

KAO što se moglo i očekivati, apsolutni hit na ovogodišnjem sajmu knjiga bio je roman „Brida“ Paula Koelja, u izdanju „Paideie“, koji je prodat u više od 5.000 primeraka. Takođe, veoma lep uspeh zabeležili su i romani „Hamam Balkanika“ („Arhipelag“) Vladislava Bajca, „Azbuka mog života“ („Čigoja“) Mirjane Bobić Mojsilović, „Dečak u prugastoj pidžami“ („Alnari“) Džona Boinga, „Svi ljudi Reta Batlera“ („Alnari“) Donalda Mekejga, sa po 2.000 prodatih primeraka. Slede romani „Manje od tri“ Ivane Kuzmanović i „Od Ognjene do Blage Marije“ Jovana Radulovića, u izdanju „Evro Đuntija“, koji su premašili 1.000 primeraka. Većina izdavača ističu da su, uglavnom, zadovoljni pazarom, koji je na prošlogodišnjem nivou. Po njihovom mišljenju moglo je biti i znatno bolje da ulaznice nisu bile preskupe.

Svih dana sajma najveće gužve bile su na štandu „Lagune“, gde su se najviše tražili: „1000 čudesnih sunaca“, „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija, „Avanture nevaljale devojčice“ Maria Vargasa Ljose…

Gojko Božović, direktor „Arhipelaga“ vrlo je zadovoljan organizacijom, brojem posetilaca i interesovanjem za knjige. Pored romana Vladislava Bajca, na štandu „Arhipelaga“ dobro su se prodavale Fuentesove „Srećne porodice“ i antologija „Poslastičarske priče“, koju je priredio David Albahari.

Iz ponude „Prosvete“ čitaoci su najviše tražili knjige Danila Kiša, rečnik arhitekture „Stilovi“ Aleksandra Hajzenberga… Treće izdanje Velikog rečnika stranih reči i izraza Ivana Klajna i Milana Šipke bilo je najviše traženo na štandu „Prometeja“, gde su veoma dobro išla i još nekolika rečnika istih autora, kao i „127 protumačenih snova“ Ivana Nastovića i „Srpske biografije“ Jelke Ređep.

Na štandu „Službenog glasnika“ najviše su se prodavali „Piščevi zapisi“ (5-6) Dobirce Ćosića, „Stvaranje Republike Srpske“ Nikole Koljevića, „Teorija književnosti“ Zdenka Lešića, „Srpski pisci i slikari“ Radovana Popovića i „Rečnik zaljublenika vina“ Bernara Pivoa.

Najtraženije knjige na štandu Zavoda za udžbenike su „Enciklopedija srpskog naroda“, „Heraldika u Srba“ Dragomira Acovića i drugo izdanje Ekmečićeve knjige „Dugo kretanje od klanja do oranja“. Hit ovogodišnjeg sajma je i troknjižje „Proces KP 5/03, ubistvo Zorana Đinđića“ Doroteje Čarnić i Aleksandre Petrović, u izdanju „Sedme sile“. Za samo nekoliko dana prodato je nešto više od 650 primeraka. Autorke, odnosno novinarke koje su pratile suđenje za ubistvo premijera, na 1.300 stranica iznose sve što je izrečeno u sudnici tokom procesa. premijera, a nalaze se i u „Procesu KP 5/03, ubistvo Zorana Đinđića“.

Kod „Paideie“ odlično se prodavao i „Dnevnik loše godine“ Dž. M. Kucija, u kući „Mono i Manjana“ bestseleri „Doba Šive“ Manila Surija, „Midl seks“ Džefrija Eugenidese…

– Manji je broj posetilaca, ali je prodaja na prošlogodišnjem nivou. Da smo imali više vremena za organizaciju sajma sigurno je da bi sve bilo bolje – kaže nam Zoran Hamović, direktor „Klija“, gde su se najbolje prodavale monografija „Vizantija“ Mišela Kaplana i „Male tajne“ reditelja Gorana Markovića… Na manju posetu ukazuje i Dijana Dereta ističući da je logično da je na štandu njene kuće, što je i logično, bila i slabija prodaja. Od njihovih knjiga najbolje su prošla „Deca ponoći“ Salmana Ruždija i „Izgubljen u samoposluzi“ Svetislava Basare, „Vrteška“ Nenada Teofilovića, Singerovi „Neprijatelji“ i „plavi čas“ Alonsa Kueta.

Iako je tridesetak izdavača predložilo da se sajam produži za jedan dan, savet ove manifestacije to nije prihvatio, pa će velika fešta pisane reči biti zatvorena večeras u 20 časova. Pre toga ambasador Japana, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma svečano će predati otvorenu knjigu ambasadoru Grčke, koja će biti počasni gost sledeće godine.

ZABLAĆANSKI

ROMAN tragično nastradalog glumca Milenka Zablaćanskog „Ubačeni element“ pojavio se na štandu „Prometeja“ dopunjen tekstovima uglednih kulturnih i javnih radnika o ovom dramskom umetniku i njegovom opusu, fotografijama i njegovim citatima. Prihod od knjige namenjen je školovanju njegove dece.

Izvor: Večenje novosti D. Bt. – D. B. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *