Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ŽENE“ NISU TOLIKO GROZNE KAKVA IM JE REPUTACIJA

Mamini savjeti

The Women, SAD, Režija: Diane Uloge: Meg Ryan, Annette Benning, Eva Mendes, Debra Messing, Jada Pinkett Smith, Candice Bergen, Cloris Leachman i dr.

Nešto je staromodno u namjeri autorice Diane Englih da pomladi Cukorov klasik

Godine 1939., na premijeri prve verzije ‘Žena’ nitko u Hollywoodu nije razglabao o seksizmu: zašto bi se pravila frka iz komedije u kojoj igraju samo žene kada je već bilo na desetke filmova isključivo s muškarcima. Danas se stvari malo drukčije postavljaju i zbog toga je druga verzija „Žena“ dočekana na nož.

Uzmite samo scenu u kojoj junakinja (Meg Ryan) dobije savjet svoje mame (Candice Bergen) kako je muževu nevjeru najpametnije ignorirati. Tako je, naime, postupala i njezina mama, pa obiteljsko stablo nije sasječeno u korijenu.

Dakako, autorica Diane English (njezina serija „Murphy Brown“ povremeno je bila radikalno feministička) ne misli ozbiljno i zauzima distancu prema likovima, ali ipak… Nešto je staromodno u njezinoj namjeri da pomladi Cukorov klasik, još staromodnije stoga što je film natrpala glumicama koje nemaju ni djelić karizme što su je Joan Crawford i Norma Shearer emanirale prije 7 desetljeća.

Zagonetka Jagger

Film zapravo i nije tako grozan kakva mu je reputacija (kritičar Richard Schickel nazvao ga je najgorim ostvarenjem koje je ikad gledao!).

Zagonetno je jedino kako se Mick Jagger kao producent upleo u takav projekt. Film o ženama iz njegove vizure bio bi prava stvar!

Izvor: Jutarnji hr Nenad Polimac Foto: Outnow

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *