Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HARISON FORD NAJBOLJI FILMSKI PREDSEDNIK

Holivudski glumac Harison Ford proglašen je za najboljeg filmskog predsednika u izboru američkih gledalaca.

Ford, koji u ulozi američkog predsednika „muški“ izlazi na kraj sa grupom otmičara aviona u filmu „Vazduhoplov jedan“ (1997), našao se na vrhu liste filmskih predsednika SAD koje bi gledaoci najradije videli na čelu države.

Za Forda je glasalo 24 odsto ispitanika, dok je drugoplasirani Morgan Frimen, koji je bio u ulozi predsednika koji mora da spase čovečanstvo od udara komete u filmu „Duboki udar“ (1998), dobio 16 odsto glasova.

„Izgleda da svi žele glavnokomandujućeg koji će doći i preuzeti komande“, kazao je Skot Robson, urednik onlajn časopisa Muvifon koji je objavio rezultate istraživanja u kome je učestvovalo više od 1,1 milion ljubitelja filma.

„Naši čitaoci su glasali srcem u trenutku kada privreda srlja u propast, ali u idealnom svetu bilo bi sjajno imati predsednika koji može da nalupa šamare“, dodao je on.

Frimen je jedan od retkih Afroamerikanaca koji su tumačili lik američkog predsednika na filmu što pokazuje da je Holivud bio daleko ispred istorijskog pokušaja Baraka Obame da osvoji Belu kuću.

Majkl Daglas, koji je 1995. glumio predsednika udovca koji traga za ljubavlju u „Američkom predsedniku“, zauzeo je treće mesto sa 15 odsto glasova, a Bil Pulman koji je morao da se odupre najezdi marsovaca u filmu „Dan nezavisnosti“ (1996) četvrto mesto sa 12 odsto glasova.

Lista 10 najboljih filmskih predsednika:

1. Harison Ford – „Vazduhoplov jedan“ (1997)
2. Morgan Frimen – „Duboki udar“ (1998)
3. Majkl Daglas – „Američki predsednik (1995)
4. Bil Pulman – „Dan nezavisnosti“ (1996)
5. Kevin Klajn – „Dejv“ (1993)
6. Denis Kvejd – „Američki snovi“ (2006)
7. Brus Grinvud – „Nacionalno blago: knjiga tajni“ (2003)
8. Džejms Kromvel – „Svi naši strahovi“ (2002)
9. Džek Nikolson – „Mars napada“ (1996)
10. Džef Bridžis – „Kandidat“ (2000)

Izvor: B 92

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *