Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TROJA BALKANA

ONO što je Troja za Bliski istok, Knosos za Grčku to je Vinča za srednje podunavlje ističe akademik Nikola Tasić najavljujući izložbu „Vinča preistorijska metropola“ u Galeriji SANU, a povodom jednog veka arholoških iskopavanja na ovom jedinstvenom lokalitetu.

Na izložbi koja se otvara u petak u 19 časova publika će već u prvom, ulaznom delu Galerije u specijalno izrađenim vitrinama za ovu priliku videti najreprezentativnije arheološke nalaze. U užem delu Galerije slede tri segmenta. Prvi predstavlja istraživanja Vinče koje je vršio Miloje Vasić (1986-1956), prvi srpski školovani arheolog, od 1908. do 1934. godine. Drugi se tiče istraživanja posle Drugog svetskog rata, a treći segment predstavlja svakodnevni život dalekih predaka, zanatstvo i trgovinu.

Vinča je zapravo bila centar takozvanog „vinčanskog komonvelta“, kruga koji je na severu sezao do južne mađarske, na jugu do Kosova i Makedonije, do Transilvanije… Tu se dolazilo da se trguje, „dogovaraju“ ratovi. Atraktivno aranžirana izložba zapravo se završava u sali gde se održavaju koncerti, fototapetom enormnih dimenzija razvučenih preko zidova galerije, te posetilac ima utisak da se nalazi na samom lokalitetu i to u vreme Vasićevog istraživanja Vinče.

Nenad Tasić, koji rukovodi arheološkim istraživanjima na Vinči od 1998. kaže da u poslednjoj dekadi nije bilo problema sa finansiranjem arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu. On, međutim, ističe da je lokalitet ugrožen i da zabrinjava stanje u kom se lokalitet danas nalazi. Svake godine surva se po nekoliko kubika kulturnih slojeva, seljaci oru deo nalazišta i tako ga uništavaju, a papirologija je toliko zamršena da je arheolozi ne mogu rešiti. Vinča, kulturno blago Evrope i sveta, ne može da čeka, pa i ova izložba, sem slavljeničkog karaktera ima za svrhu da ukaže na taj urgentni problem.

REKONSTRUKCIJA KUĆE

ZAVRŠNICA ovog „arheološkog spektakla“, projekta Filozofskog fakulteta, Narodnog i Muzeja grada Beograda i SANU biće rekonstrukcija jedne preistorijske kuće iz Vinče i to one na kojoj upravo traju radovi arheologa kojima rukovodi dr Nenad Tasić, koji je i jedan od autora izložbe. U autorskom timu su bili još dr Dubravka Nikolić, šef arheološke zbirke Filozofskog fakulteta, Steva Đurićić, konzervator u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta, mr Jasna Vuković, asistent na Odeljenju za arheologiju, i Milorad Ignjatović, kustos Muzeja grada Beograda.

Izvor: Večernje novosti S. POPOVIĆ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *