Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARIJA BRANKOVIĆ I MERKUR U ANDROMEDI

Sinoć, 23.10.2008. godine, od 19 časova, u okviru Pete jesenje škole Astronomskog udruženja «Andromeda» u biblioteci Knjaževačke gimnazije, uz veliko interesovanje članova, đaka i građanstva, održano je drugo predavanje na temu Planete i tela Sunčevog sistema. Marija Branković, učenica IV/1 razreda ove škole, na popularan način je predstavila prvu planetu od Sunca – Merkur.

To je bio povod za kratak razgovor sa njom.

Marija, da li tvoje predavanje o planeti koja je najbliža Suncu ima neku bližu odrednicu?

Ne, večeras je tema bila Merkur, odnosno, odrednice koje ga definišu su fizička svojstva, hemijska svojstva, magnetosfera, svojstva unutrašnjosti.

Od kada si član AU «Andromeda»?

Već dve godine, sam i zvanično član ovog udruženja, a i pre tog sam bila prisutna od jednog takmičenja «Nikola Tesla».

Da li je teško držati predavanje iz ove oblasti?

Nije teško, ali sam, ipak imala tremu, najviše od mojih drugova iz razreda.

Astronomija se izučava kao poseban predmet?

Mi, gimnazijalci, matematičkog smera, njene pojave izučavamo u okviru predmeta, fizika, ali se ta materija posebno vrednuje, tako da dobijamo ocene iz predmeta, astronomija.

Koje je tvoje opredeljenje za dalje školovanje? Možda Astronomija?

Astronomija, ne. To je moj hobi. Izabraću biologiju, možda medicinu ili farmaciju. U svakom slučaju, astronomija ima posebno mesto u mom interesoovanju i možda neću prekidati kontakt sa njom, na način kao i do sada.

Nakon interesantnog predavanja, članovi Andromede su izašli u dvorište gimnazije, gde su postavili teleskope za posmatranje noćnog neba i imali dosta sreće – jasno se video Jupiter.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *