Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SAJAM KNJIGA: PROMOCIJA KNJIGE „ŠIPTARSKI GENOCID NAD SRBIMA“

BEOGRAD Monografija manastira Krupa autorke Snježane Orlović, a u izdanju Eparhije dalmatinske, predstavljena je večeras na Beogradskom sajmu knjiga.

Prema rečima Episkopa dalmatinskog Fotija ovo delo nije samo značajno za očuvanje istorije manastira, nego pre svega po tome što govori o životu Srba na prostorima Dalmacije, njihovim problemima i teškoćama sa kojima se suočavaju.

Orlovićeva, istoričar umetnosti, koja je manastirom počela da se bavi pre pet godina za potrebe svog diplomskog rada, istakla je značaj manastira Krupa, koji je on imao tokom cele svoje istorije (osnovan je 1317. godine).

„U najsažetijem obliku pokušala sam da predstavim bogatu istoriju, arhitekturu i ikonopis manastira, njegovu riznicu koja datira iz 18. veka, ali da to bude prilagođeno svima, a ne samo istoričarima umetnosti“, objasnila je autorka.

Ona je dodala da je Krupa najstariji manastir u Dalmaciji i da njegova istorija jeste istorija jednog naroda.

Značajna dela eparhijske izdavačke kuće

Izdavačka kuća „Istina“ Eparhije dalmatinske do sada je objavila sedam knjiga izabranih dela dr Nikodina Milaša, knjige grčkog autora Joanisa Karavidopulosa posvećena Novom zavetu, izdanja iz liturgike namenjene studentima Bogoslovije, kao i žitija svetih i dela iz savremenog bogoslovlja.

Pored Monografije manastira Krupa, prošle godine Eparhija dalmatinska je objavila Monografiju manastira Krka, a planira da tu praksu nastavi kako bi očuvala istoriju srpskih manastira na prostorima Dalmacije.
„Fin i Ek“: Muzičke knjige

Izdavačka kuća „Fin i Ek“, koja je specijalizovana za objavljivanje muzičkih knjiga, na Beogradskom sajmu knjiga predstaviće novo izdanje u tri toma „Naučite da svirate gitaru“ osnivača i vlasnika Gorana Romčevića.

Čitaocima će biti ponuđena i korisna uputstva u vidu knjiga „Rasporedi i pozicije za gitaru“ i „Akordska melodija“, a među novim izdanjima nalaze se i zbirka narodnih pesama i kola „Zavičaju, mili kraju“ i zbirka šlagera i šansona „Noći i zore Beograda“, koje je priredio Miodrag Bogdanović.

Narodne pesme i romanse

Na svom štandu u Hali 14 Beogradskog sajma „Fin i Ek“ izložiće knjigu „Narodne pesme i romanse“, u kojoj se nalazi 700 starogradskih pesama, romansi, ciganskih, makedonskih i novijih narodnih pesama, a koju je priredio Romčević.

Pored knjiga ovaj izdavač objavljuje i CD audio izdanja, pa će se na sajamskom štandu naći kompilacije instrumentalnih melodija „Put oko sveta“, „Zvuci sa Dunava“, „Romantične melodije za gitaru“, a posetioci će moći da uživaju svakog dana od 18 časova u živoj džez, bluz i evergrin muzici.

Muzičko obrazovanje i skola gitare

Izdavačka kuća „Fin i Ek“ je osnovana 1989. godine i u svom sastavu ima Muzički komision i Nototeku, a pored izdavačke delatnosti bavi se edukacijom, organizujući Školu gitare, kao i pripremnu nastavu za one koji žele da nastave školovanje na višim muzičkim školama ili na nekoj od inostranih akademija.

Nagrada „Dositej Obradović“

Treći dan Sajma knjiga proteći će u znaku predstavljanja gostiju iz Kanade, ukrajinske književnosti i uručenja nagrade „Dositej Obradović“ stranom izdavaču za objavljivanje dela naših pisaca i doprinos srpskoj kulturi.

Nagrada se dodeljuje drugi put i ministar kulture Nebojša Bradić uručiće je Sizan Žil, koja je u okviru „Edision Gaia“ u Bordou objavila velik broj naslova srpskih pisaca.

Priznanje će biti uručeno u 18 sati u sali „Slobodan Selenić“.

Kanadski autori

Pre toga, izdavačka kuća „Kalvarija“ će promovisati ukrajinsku književnosti pošto Ukrajina ima prvi put štand na sajmu.

Otpravnik poslova ambasade Kanade Patrik Eber predstaviće goste iz Kanade – predsednika Međunarodnog sajma knjiga u Kvebeku Filipa Sovažoa i pisce Kristijana Ševreta i naturlaizovane Kanađane, naše zemljake Davida Albaharija i Dušana Petričića.

Diskusija: Profesionalno izdavaštvo

U okviru tematskih konferencija o pitanjima koja su važna za profesionalno izdavaštvo, razgovaraće se o odnosu univeritetskog izdvaštva i akademskog pisanja.

U razgovoru koji je zakazan za 13 sati u sali „Selenić“ učestvovaće Neda Bokan, Ilija Vujačih, Sima Avramović, Dragan Hamović i Žarko Čigoja.

„Koraci“ na sajmu

Izdavačka kuća „Koraci“ predstaviće „Istoriju izdavaštva u Kragujevcu od nastanka moderne srpske države“.

O dugoj izdavačkoj tradiciji u prvoj prestonici Kneževine Srbije, od 1818. do 1841. godine, govoriće dvojica uglednih pisaca, rođenih Kragujevčana, predsednik Skupštine grada Saša Milenić i Vidosav Stevanović.

U čast Japana

Više izdavača se postaralo da objave po neko delo japanske književnosti, u čast Japana koji je ove gopdine počansi gost Sajma.

Tako je IPS objavio „Jednostavan život“ nobelovca Kenzaburo Oe o kome će se govoriti u sali „Borislav Pekić“ tačno u podne.

Živkovi komentari

Oni koji rado slušaju ili čitaju ubojite komentare Ljubomira Živkova mogu ponovo da uživaju u njima ako svrate na štand zrenjaninske Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“ koja ih je objavila u knjizi „Pikardijska terca“.

Knjiga će biti predstavljena u 14 sati a ko želi može i da je kupi.

Promocija: „Šiptarski genocid nad Srbima u 20. veku“

Novosadski izdavač „Vega Media“ nudi „ogladnelim“ posetiocima Sajma da od 15 sati navrate do sale „Selenić“ gde će moći da „degustiraju“ promociju knjige „Leba, masti, aleve paprike, karlovačkog vina“.

U velikoj konferencijskoj sali, u 18 sati, Eparhija raško-prizrenska promoviše knjigu „Šiptarski genocid nad Srbima u 20. veku“ o kojoj će govoriti vladika Artemije.

Potresna svedočenja

„Knjiga predstavlja potresno svedočenje o šiptarskom genocidu koji se sistematski sprovodio u čitavom 20. veku, a koji se nastavlja do današnjega dana“, saopštilo je Pres-odjeljenje Eparhije raško-prizrenske.

U saopštenju se navodi da je priprema ove knjige trajala pune tri godine, a čini je 215 dokumenata izdvojenih iz arhive Eparhije raško-prizrenske koja je čudom Božijim prenesena iz Prizrena samo dan pre strašnog martovskog pogroma 2004. godine.

Svedok istorijskog paradoksa

Za ovu knjigu, kako se navodi, izabrana su samo ona dokumenta koja jasno i nedvosmisleno svedoče i upućuju poruku svima kojima je namenjena o grandioznim razmerama zločina počinjenih nad Srbima Kosova i Metohije, njihovoj duhovnoj i kulturnoj baštini, kao i na pokretnoj i nepokretnoj imovini tokom 20. veka.

„Ovaj istorijski paradoks – da nacionalna manjina u jednoj državi ugrožava većinski narod po kome se i sama država zove, prikazan je u ovoj knjizi u pet celina i potkrepljen je velikim brojem faksimila“, dodaje se u saopštenju.

Pet delova knjige

Prvi deo govori o šiptarskim zločinima nad Srbima do 1941 godine, drugi deo govori o uništavanju srpskih crkava od Šiptara u Drugom svetskom ratu, a treći čine svedočenja o zverstvima Šiptara i zatiranju srpstva u periodu od 1941 do 1945.

Četvrti deo govori o novom nasilju Šiptara i komunističkog režima u periodu od 1946. do 1982. godine dok su u petom delu svedočenja iz perioda od 1983. do 1988. godine.

Glas savesti

„Period od 1989. godine do danas namerno je izostavljen jer to će, verovatno, kao aneks ovoj knjizi štampati neko drugi, kada se bude pisalo o događanjima u vezi sa raspadom SFRJ, kao i o vladavini UNMIK-a na Kosovu i Metohiji“, objašnjava u predgovoru episkop raško-prizrenski Artemije.

Prema njegovim rečima, pojava ove knjige kada moćnici svetske zajednice nastoje da sve te šiptarske zločine kroz vekove, kao i ove najnovije počinjene nad srpskim narodom i njegovim svetinjama, nagrade davanjem nezavisnosti Kosovu i Metohiji, odnosno odvajanjem Kosova i Metohije od Srbije, predstavlja glas savesti i pogažene pravde.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *