Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVI TALAS VRUĆIH NASLOVA


Sajam knjiga

PROŠAO je u utorak prvi talas čitalaca, koji su se najviše zadržavali kraj najsvežijih izdanja knjiga koje su pravo iz štamparija stigle u sajamske hale. A, gotovo da nema izdavača koji nije izložio po nekoliko takvih „vrućih“ naslova, sa prosečnim popustom od dvadeset do trideset odsto.

Na štandu Zavoda za udžbenike izuzetnu pažnju privlači Enciklopedija srpskog naroda (5.000 dinara), prvo enciklopedijsko izdanje posvećeno onome što se dešavalo u prošlosti našeg naroda, koju je pripremila ekipa od 292 autora. Knjiga sadrži 7.863 jedinice.

– Trudili smo se da imamo što više tematskih odrednica, koje će da pokažu istoriju Srpske pravoslavne crkve, obrazovanja, književnost, srpske dinastije, ali, isto tako, nismo zanemarili jedinice koje prate svaku od enciklopedija – kaže Radoš Ljušić, direktor Zavoda za udžbenike. Naš cilj jeste da u jednom tomu pružimo svakome najosnovnije podatke o onome što ih zanima, a ako žele više da saznaju o tome moraće da potraže drugu literaturu sve dok se ne pojavi naša desetotomna Srpska enciklopedija.

Izuzetno zanimljivu knjigu, u raskošnoj opremi, koja svedoči o prve tri decenije 20. veka moderne umetnosti, „Boemi“ (1.080 din.) Dona Franka objavio je „Službeni glasnik“. To je priča o pustolovima duha, ljudima koji su pomerili granice ukusa, kao što su Pikaso, Sezan, Šagal, Dali, Apoliner, Hemingvej, Aragon, Kokto, Prever, Stravinski… Isti izdavač ponudio je „Rečnik zaljubljenika vina“ Beranra Pivoa (600 din.), „Vreme zmija“ Dobrice Ćosića, zapisi u kojima poznati pisac žestoko ukazuje na ružne strane srpske političke, ideološke, kulturne i nacionalne svesti, izabrana dela u četiri knjige Sime Trojanovića (1862-1935), prvog i jednog od najvećih srpskih antropoliga. U utorak je predstavljeno kapitalno izdanje „Srpski pisci i slikari“ Radovana Popovića (1.400 din.), u kojoj su veliki majstori pera predstavljeni sa malo poznate strane, kao slikari i vajari. Među njima su Ivo Andrić, Jovan Dučić, Rade Drainac, Oskar Davičo, Zmaj, Matija Bećković. Miodrag Pavlović, Vasko Popa, Miloš Crnjanski…

U „Istorija moderne umetnosti“ H. H. Andersona (5.000 din.), u čije objavljivanje je mali izdavač „Orion art“ uložio dosta truda i novca detaljno i sveobuhvatno daje prikaz razvoja moderne umetnosti. Svoje poklonike na štandu „Lagune“ svakako će imati Larusova knjiga „Velike zagonetke čovečanstva“, koja otkriva mnoge skrivene strahove i tajne, svetski bestseler broj 1 „Kradljivica knjiga“ (700) Markusa Zusaka, novi roman najpoznatije kupoholičarke Sofi Kinsele „Sećaš me se“ (430), „Tionosova stena“ (800) Amina Malufa, svojevremeno ovenčana „Gonkurovom“ nagradom, „Slapovi spasenja“ (750) Džozefa o Konora, „Kraljičina luda“ Filipe Gregori (690), uzbudljiva povest o suparništvu dve sestre, ćerke Henrija sedmog.

Na štandu „Paideie“ u prvom planu je tek izašli roman „Brida“ (500) Paula Koelja, koji je odmah štampan u dva izdanja od po deset hiljada primeraka, što dovoljno govori o izuzetnoj popularnosti ovog brazilskog bestseler autora. Od najsvežijih izdanja ove kuće izdaju se i „U srcu zemlje“ (400) Džona M. Kucija, „Knjiga o izmišljenim bićima“ (400) Horhea L. Borhesa i „Poslednja predsednikova ljubav“ (600) Andreja Kurkova.

Najnovija knjiga Kendnas Bušnel, autorke slavnog serijala „Seks i grad“ , roman „Peta avenija“ (700) stigla je u utorak na štand „Alnarija“, koji je među prvima u svetu ponudio čitaocima ovu pitku priču o njujorškoj eliti. Ljubitelji slavnog romana Margaret Mičel „Prohujalo sa vihorom“ i istoimenog filma svakako će hteti da pročitaju šta je bilo „posle“, odnosno neku vrstu nastavka ovog klasičnog dela „Svi ljudi Reta Batlera“ (519 dinara).

Iako u krizi zbog poznatih finansijskih nedaća koje su zadeseile „Plato“, ova kuća se potrudila da objavi nekoliko zanimljivih naslova, među kojima su „Leksikon savremene kulture“ i svih pet romana slavnog Umberta Eka: „Tajanstveni plamen kraljice Loane“, „Ime ruže“, „Fukoovo klatno“, „Ostrvo dana pređašnjeg“ i „Baudolino“.

Izvor: Večenje novosti D. Bt. – D. B. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *