Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TRADICIJA I FUTURIZAM

Za 24. Beogradski džez festival dvorane Doma omladine, Doma sindikata i Kolarca biće širom otvorene od 24. do 27. oktobra, kada će se beogradskoj publici predstaviti i nova imena džez muzike i stari znalci.

Koncipiran i kao tradicionalan i kao futuristički, 24. Beogradski džez festival nudi ljubiteljima džeza sveže emotivne pejzaže, nove susrete sa nekim dragim licima i puno premijernih druženja. Jon Fadis, Markos Vale, Bireli Lagren i Rabih Abu-Halil su istinski predvodnici bebapa, bosanove, manuš svinga i svetske muzike. Kristijan Skot, Dana Leong, Stefano di Batista i Jaron Herman odabrani su da uvedu džez u novo doba. Zuco 103, Rambo Amadeus i The Bad Plus vraćaju džez na podijume za igru, drsko razbijajući granice džeza, roka i pop muzike. Mlada lica novog Big benda RTS čuvaju stari plamen i raspiruju novu vatru. Baš kao i Patriša Barber, koja inspiraciju džez emocijom Kola Portera koristi da ispita nove muzičke horizonte. Festival će i započeti obeležavanjem 60 godina postojanja Big benda, i tom prilikom sa njima će nastupiti prva liga američkog džez zvuka, a kao posebno iznenađenje najavljen je i nastup američkog ambasadora u Beogradu, koji će umesto klasičnih govora dobrodošlice, izvesti muzičku temu iz filma „More Better Blues“.

„Naš novi susret sa džezom obeležiće – striktno emocije! Truba Jona Fadisa da razigra zvezde sa ‘West End Blues’. Latinska romantika, pločnici Pariza i njujorška vreva u tonovima alt saksofona Stefana di Batiste. Boje zemnog bluza u glasu Patriše Barber. Birelijeve žice koje igraju po Đangovim ‘Oblacima’. Alternativni rok u nadrealističkoj nadgradnji The Bad Plus“, kažu organizatori Festivala.

Prvi put u novijoj istoriji festivala noćni program nije „prateći“, već su učesnici ponoćnih koncerata umetnici koji se od onih koji nastupaju u ranijim terminima razlikuju samo po karakteru džez emocije – koja je u njihovom slučaju primerenija klupskoj atmosferi, plesu i više uključuje elemente savremene popularne kulture. Cena karata je vrlo pristupačna, i kreće se od 400 do 1.000 dinara, dok je cena kompleta 2,900 dinara.

Izvor: Danas D. Jovićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *