Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZORANOV BRK NA DVA DELA


ZAJEČARGlumačke bravure Ljubomira Bandovića, u komadu „Ćeif“, i Aleksandre Janković, u predstavi „Nemreš pobjeć od nedjelje“, tokom druge i treće večeri pozorišne manifestacije „Dani Zorana Radmilovića“ bile su više nego ubedljive, tako da stručni žiri nije imao mnogo problema da im dodeli „Zoranov brk“, nagradu koja se tradicionalno dodeljuje za najboljeg glumca večeri.

Komad Mirze Fehimovića „Ćeif“, u režiji Egona Savina, koju su gledaocima dočarali akteri Beogradskog dramskog pozorišta, ostavio je, bukvalno, publiku bez daha. Priču, smeštenu u posleratno Sarajevo, viđeno kroz prizmu običnih ljudi, maestralno je vodio Bandović, u ulozi hendikepiranog čoveka, vezanog za invalidska kolica.

– Veliki izazov – kratko je prokomentarisao svoj nastup Bandović. – Morao sam da se uživim u ulogu hendikepiranog čoveka i da savladam drugo narečje. Međutim, kada imate zahtevnog reditelja, i glumcu je daleko lakše da se izbori sa izazovima.

Zaječarcima su, potom, predstavu po delu hrvatske spisateljice Tene Štivičić „Nemreš pobjeć od nedjelje“, u režiji Maje Šimić, predstavili glumci beogradskog Ateljea 212, predvođeni maestralnom Aleksandrom Janković, koju je sa lakoćom pratio Svetozar Cvetković.

VEČNO PITANJE

Tena Štivičić je komad „Nemreš pobjeć od nedjelje“, koji se bavi večnim pitanjem – odnosom između muškarca i žene, napisala kada je imala samo 21 godinu, ali je duboko pronikla u taj čudan i zanosan odnos koji je vekovima provocirao ljude. Hrvatska spisateljica ga je, bez sumnje, postavila u jednu novu ravan, u kojoj će se svako, makar na trenutak, prepoznati.

Izvor: Novosti Lj. Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *