Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PUNE RUKE DILANA

DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1

Fanovi legendarnog detektiva noćnih mora ovog meseca mogu da uživaju u čak dva supergiga izdanja na srpskom jeziku. System Comics nam donosi novog Giganta, najluksuznijeg i najvećeg Dilana Doga kojeg je mašinerija Sergio Bonelli Editore izbacila do sada, dok je Veseli četvrtak započeo sa serijom „super knjiga“, koje na jednom mestu okupljaju sve priče o Dilanu koje su se pojavile izvan regularne serije

Pavle Zelić

Ne tako davno ovdašnji izdavači italijanskih stripova su se pojavljivali i nestajali; na kioscima bi za trenutak bljesnuli stari i dobro poznati naslovi, da bi se zatim izgubili na više meseci ili godina… Pri tome kada kažemo italijanski stripovi, mislimo na Bonelijeva izdanja, a kada kažemo Bonelijeva izdanja, mislimo na Dilana Doga.

No, samo u ovom mesecu, pored redovnog broja (koji dolazi svakog poslednjeg četvrtka u mesecu), stigla su i dva masivna specijalna izdanja. Skoro je teško setiti se doba kada je u Dilanovim pričama uživala samo mala grupa, maltene sekta posvećenika koji su u skrivenim striparnicama željno iščekivali pakete sa stripovima iz Hrvatske…

DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1

Pitanje kvaliteta ponuđenog je, kada je o Dilanu reč, nekako uvek bilo relativno. Taj strip se uvek može čitati, čak i kada su u pitanju jedva podnošljivi i isprazni plagijati raznoraznih filmova, knjiga i stripova, pa čak i ranijih epizoda samog Dilana Doga.

Dakle, ako uzmemo da je lestvica postavljena nisko, ovo i nisu baš tako loše epizode, tj. priče. U Gigantu (System Comics) imamo Pokrov, vampirsku storiju s prihvatljivim detektivskim zapletom. Roi je crtač Dilana koji se najteže da svariti, a u ovom slučaju se, nažalost, skoro uopšte ne vidi njegov ipak neosporan talenat.

Smrt jedne zvezde takođe insistira na krimi-priči, ali ovde imamo i nešto mnogo vrednije: uverljivu, nežnu i dirljivu ljubavnu priču. Naravno, posle svih tih žena, teško je svaki put poverovati u iskrenost i dubinu Dilanovih osećanja, ali zato verujemo Gejl, duhu ubijene TV glumice koja koristi svoju poslednju ljubav – Dilana – da otkrije svog ubicu, ali i da, zahvaljujući svojim i njegovim emocijama još malo ostane u ovom svetu. Tu su i dve odlične pančlajn minijature da zaokruže izdanje i opravdaju tvrde korice i popriličnu cenu.

DILAN DOG – Gigant br. 6 i Super book 1

Superbook (Veseli Četvrtak) se sastoji od dve epizode: Priče o neobičnom ludilu se vrte oko mnogo puta korišćenog motiva zaraznih delirijuma koji navode ljude na ubistva i samoubistva, da bi konačno zakačili i našeg Dilana. Koliko puta ovaj čovek može da zaglavi u ludnicu i ostane normalan? A Slike su, verovali ili ne, team-up Dilana i Kena Parkera, legendarnog trapera iz, po klasičnim umetničkim kriterijumima, možda najboljeg Bonelijevog stripa. Šteta je prepričavati kakvom scenarističkom akrobacijom se do toga došlo.

Da rezimiramo: Dilana volite ili ga ne poznajete, a svako ko ga je čitao će mu se pre ili kasnije vratiti, makar za broj ili dva. Ako ne pripadate pomenutoj sekti koja će ionako čitati sve što izađe, razmislite o sledećem predlogu: odvojite jedno veče. Navucite zavese – minimizirajte sve spoljne uticaje.

Prigušite svetlo, ili još bolje, upalite nekoliko sveća (podrazumeva se da ste sami). Pustite prigušenu muziku, ne mora baš Đavolji triler ali neka egzotičnija klasika će poslužiti. Okružite se Dilanom. Rasprostrite ga oko sebe. Poklonite sebi i njemu taj poseban trenutak. Jer, Dilan ume da zadovolji. Uglavnom.

Izvor: Popboks Pavle Zelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *