Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PISAC KOJI VOLI SVET U KOME SE RODIO

Srpska književna zadruga objavila dopunjeno izdanje romana „Ispovesti Mome Kapora“

Autobiografski roman „Ispovesti Mome Kapora“ objavljen u maju u najstarijoj i najuglednijoj biblioteci Srpske književne zadruge Kolo, u kojoj se knjige štampaju u hiljadu primeraka, rasprodat je. Drugo dopunjeno izdanje u tiražu od tri hiljade primeraka upravo je izašlo u Zadruginoj biblioteci Posebna izdanja. Na susretu „Kafa“ u SKZ, na kome se novinari četvrtkom sreću sa Zadruginim piscima i urednicima, Momo Kapor je govorio o romanu „u kome je sebe prelomio kroz druge“.

– Prodali smo ovu knjigu u rekordnom roku. Znači, ja sam bestseler pisac. Kada se stranom kolegi pohvalim, a pri tom tri puta uvećam tiraž svog romana – ovaj se nasmeši. Poslovica kaže „u zemlji slepih jednooki je kralj“. Bestseleri se rađaju na nepredvidljivim mestima, kao lepe devojke. Nemoguće je reći recept za bestselere. Možda će jednog dana uz pomoć kompjutera neko pronaći magičnu formulu za bestseler, a među sastojcima će biti erotika, seks, nasilje…

Kapor je rekao da ga oni koji sebe vide kao evropejce svrstavaju u grupu ljudi koja Srbiju vuče u mrak.

– Ova knjiga pokušava da objasni drsku podelu na evropejce i tradicionaliste. U „Ispovestima“ ne govorim o onima kojima je svet nepoznanica. Za razliku od mondijalista koji su stigli do Trsta ili najdalje Londona, bili tamo u šopingu i vratili se sa šest kesa – oni o kojima pišem obišli su sa svojom poezijom svet. Biti kosmopolita ne znači biti nacionalista. Ne možete voleti druge gradove ako ne volite svoju ulicu. Pre nego što sam prvi put u životu otišao u Luvr ili Nacionalnu galeriju u Londonu, znao sam svaku sliku. Tako je moja generacija upoznavala Evropu, da bi smo shvatili da je ona bila mnogo lepša dok smo je zamišljali.

Izvor: Glas javnosti Vesna Milivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *