Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKO PRIZNANJE GRČKE BRITANSKOM BOEMU

Grčka je proglasila godišnjicu smrti poznatog britanskog pesnika lorda Bajrona (1788-1824) za dan nacionalne kulture. „Taj dan će od sada biti obeležen događajima sa ciljem da se oživi sećanje na čoveka koji je duboko verovao u demokratske vrednosti i helenizam“, saopštio je grčki parlament.

Džordž Gordon Bajron je, za života bio slavan zbog svoje romantične poezije, ali i zbog podrške revolucionarnim idejama i ratu koji je Grčka vodila za oslobođenje od Turske u 19. veku, prenela je agencija Rojters.

Bajronova podrška Grcima bila je podstrek za mlade ljude u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD da se priključe grčkoj „narodnoj pobuni“.

Bajron je finansirao opremanje grčke flote, a novčano je pomagao i grčku ustaničku vojsku, nakon što je u tu zemlju stigao 1823. godine.

Umro je godinu dana kasnije u Mezolongiju, u zapadnoj Grčkoj, od upale pluća. Na spomeniku piše da se na tom mestu nalazi njegovo srce.

Grčka je izborila nezavisnost 1832. godine uz pomoć velikih sila, Velike Britanije, Francuske i Rusije.

Za razliku od statusa heroja koji uživa u u Grčkoj, aristokratu Bajrona nisu veličali u domovini.

Visokodostojnici londonske katedrale Vestminster Ebi odbili su zbog Bajronovog boemskog načina života, da njegovi posmrtni ostaci počivaju u tzv. „Poetskom uglu“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *