Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VEČERNJA ROCK`N`ROLL ŠKOLA

Iako muzička industrija prolazi kroz tranziciju sa neizvesnim ishodom, sviranje rocka nije izgubilo privlačnost – kako za mlade koji će tek graditi karijeru u muzici, privredi, prosveti…, tako i za uspešne poslovne ljude.

Mnogi od ovih drugih posećuju američki Rock’n’Roll Fantasy Camp, gde se održavaju petodnevni kursevi sa znamenitim predavačima.

Među muzičarima koji su predavali rock’n’roll u ovoj mobilnoj instituciji su Slash, Micky Dolenz i Roger Daltrey; kada kamp idućeg meseca ponovo poseti Englesku, za katedrom će se, između ostalih, naći Rolling Stone Bill Wyman i bubnjar Nick Mason (ex-Pink Floyd), najavljuje Sunday Times.

Oni će polaznicima, od kojih se zauzvrat traži 7.000 funti, pomagati da pišu sopstvene pesme i uče tuđe; u znaku Beatlesa, rezultati če se snimati u Abbey Roadu i izvoditi u Cavern Clubu.

„Dolaze nam ljudi svih fela, od lekara, preko vojnika koji su se vratili iz Iraka, do tinejdžera kojima su roditelji poklonili mesto u kampu“, kaže osnivač David Fishoff.

„Ipak, većinom su u pitanju muškarci koji se bave biznisom. Oni pohađaju tri ili četiri kursa, ponekad šest ili sedam“, kaže on.

Fishoff navodi da ga je najviše iznenadilo koliko rock zvezde uživaju u podučavanju.

Prema njegovim rečima, tokom 11 godina postojanja kampa bilo je svega dvoje polaznika koji bi mogli da od muzike naprave karijeru – jedan tinejžer i jedna žena u 20-im godinama, dok je za većinu u pitanju hobi.

Učitelj Mason ceni da kod sredovečnih parajlija nije u pitanju žal za propuštenom prilikom da, kad su bili mladi, budu hrabriji i obezbede sebi uzbudljiviji život.

„To su gluposti“, kaže Nick Mason.

„Sasvim je očigledno da život menadžera investicionih fondova sadrži više hemikalija i divljanja nego što je slučaj sa većinom modernih rock zvezda – a ovo drugo zanimanje je danas i puno nesigurnije.“

Izvor: Popboks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *