Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FIZIKA SUNCA U BIBLIOTECI KNJAŽEVAČKE GIMNAZIJE

POČELA PETA JESENJA ŠKOLA «ANDROMEDE“ IZ KNJAŽEVCA

Sinoć, 16.10.2008. godine u prepunoj biblioteci Kjaževačke gimnazije, članovi Astronomskog društva «Andromeda» iz Knjaževca, počeli su ciklus predavanja o nebeskim telima i pojavama u Sunčevom sistemu, u okviru Jesenje škole astronomije. Predavač je bila Jelena Dragićević, učenica IV/1 razreda ove škole sa temom «Fizika Sunca». Ovom interesantnoj prezentaciji prisustvali su pored učenika gimnazije, članovi AU «Andromeda», kao i zainteresovani građani Knjaževca. To je bio povod za kratak razgovor sa gospođicom Dragićević.

Počeli smo sa petom jesenjom školom astronomije i ti si prvi predavač. Zašto se krenulo od Sunca?

Ovo je treća jesenja škola astronomije koju sam ja otvorila. Ja, inače, obožavam zvezde i te fizičke procese i reakcije koje se odvijaju na njima. Zašto ne i za Sunce. Jako mi se dopada oblast evolucije zvezda iz cele astronomije, a pošto je tematski ciklus Sunčev sistem, prirodno je da smo odlučili da počnemo sa Suncem.

U tvom predavanju je prevashodno reč o fizičko hemijskim osobinama naše zvezde. Da li je to identična tematika u odnosu na zvezde srodnih osobina u svemiru?

Govorila sam o fizičkim osobinama Sunca. Naravno da jeste. Nije Sunce jedina zvezda ovog tipa. Na prvi pogled, jako beznačajna kada vidimo celokupnu paletu od sto milijardi zvezda. Postoje crveni džinovi, beli patuljci, plavi džinovi, braon patuljci, različiti evolutivni stadijumi zvezda.

Koliko je zajedničko Suncu i njemu srodnim zvezdama?

Sunce spada u žute zvezde spektralne klase G2 tipa. Nalazi se na sredini «životnog» veka. U principu, ono što znamo o zvezdama, svodi se na teorijske modele, na osnovu kojih se proučava Sunce, tako da evolucija u evolutivnim fazama kroz koje ono prolazi odnosi se i na zvezde, koje su slične njemu, odnosno žute zvezde, te iste spektralne klase.

Da li ćeš preneti tvoje interesovanje za astronomske pojave u daljem školovanju?

Ne u smislu studija. Ja sam ljubitelj prirodnih nauka i mislim da nije potrebno nalaziti zajedničke tačke koje se sreću u njima, te svaku prirodnu nauku treba na poseban način doživeti i voleti, neku izabrati da bude profesija, neku da bude hobi. Astronomiju sam, upravo izabrala da bude moj hobi.

Ovo predavnje je bio povod i za kraći razgovor sa predsednikom AU „Andromeda“ iz Knjaževca, književnikom Milijanom Srejićem, profesorom fizike astoronomije u Knjaževačkoj gimnaziji.

Počela je Peta jesenja škola astronomije u Andromedi?

– Slede još deset predavanja: osam predavanja o planetama i po jedno o malim planetama (planetoidima) i asteroidima.

U ovom ciklusu su predavači školska deca (gimnazijalci) i članovi AU „Andromeda“, nema ih sa strane. Da li to znači da je „Andromeda“ ojačala?

– Da, ovoga puta, svi su iz našeg grada, jedan od razloga je da imamo dobro edukovani kadar, a drugi razlog je i taj da su se svi odrekli svog honorara, tako da smo tim sredstvima nabavili jedan laptop za naše udruženje.

Uskoro je petogodišnjica postojanja AU „Andromeda“ ?

– Da, 9. decembra nam je peti rođendan. Pored niza aktivnosti oko posmatranja nebeskih tela i predavanja, jedna od glavnih stvari je i štampanje jedne publikacije o pet godina rada udruženje „Andromeda“, koja će izaci iz štampe do početka decembra i koja će biti naš prilog početku proslave Međunarodne godine astronomije (MGA 2009.).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *