GODINU DANA BEZ TOŠETA

Mirjana Stanojevi?   Muzika, Vesti

Danas se navršava godinu dana od smrti Tošeta Proeskog. Poznati makedonski pevač poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška.

Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu. Odrastao je u Kruševu, gradiću na zapadu Makedonije. Pravo ime makedonskog slavuja je Todor, što znači “Božji dar”.

Prema informacijama koje su stizale preko novinskix agencija, sumnja se da je uzrok nesreće bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović.

Veruje se da je Toše Proeski, od siline udarca vozila u zaštitnu ogradu, preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Vlada Republike Makedonije poslala je specijalan helikopter da bi preneo posmrtne ostatke Toše Proeskog, a sreda, 17. oktobar, je proglašen Danom žalosti.

Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti. Posthumno mu je dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije.

Prvi solistički nastup imao je sa deset godina, kad je na školskoj priredbi otpevao pesmu “Ave Marija” i rasplakao publiku.

Muzičku karijeru započeo je nastupom na Melfestu 1997. godine, a zatim su usledile pesme “Pušti me” (1997) i “Ostani do kraja” (1998).

Pobedio je na Beoviziji 2003. godine sa pesmom “Čija si” Leontine Vukomanović, sa kojom je postigao i znatan komercijalni uspeh. Bio je predstavnik Makedonije na Pesmi Evrovizije pre četiri godine u Istanbulu i osvojio 14 mesto sa pesmom “Life” (Angel si ti, u izvornoj makedonskoj verziji).

Godine 2004. imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Tim povodom izdao je pesmu “Za ovoj svet”.

Album “Po tebe”, mnogi smatraju jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene.

Singlovi sa ovog albuma mesecima su se nalazili na najvišim mestima muzičkih lista u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Njegovo izdanje “Božilak” je kompilacija od 14 izabranih tradicionalnih makedonskih pesama, a na albumu Tošeta prati i simfonijski orkestar.

Njegov poslednji album zove se “Igre bez granica” i pesme su ozbiljnije nego na prethodnim albumima. Od prepeva na ovom kompakt disku nalaze se pesme “Feelin good”, “Nesanica” i “Ostala si uvijek ista”. Većinu novih pesama napisala je glumica i pevačica iz Hrvatske Antonija Šola. Album je u prodaji od 1. avgusta 2007. godine.

Bio je vezan za porodicu

Govorio je često da ne može da živi bez saveta oca Nikole, bez gibanice majke Dominike i bez igre sa sestrićima Kristijanom i Nikolom.

Za uspeh na estradi zaslužan je njegov glas, ali i dobro vaspitanje koje je poneo iz kuće.

Na Tošetovo muzičko opredeljenje veliki uticaj je imala njegova starija sestra Dara Ristovska. Uz nju je od malih nogu počeo da sluša rok muziku.

Toše Proeski bio je poznat kao vernik. U rodnom Kruševu započeo je renoviranje manastira Svetog Preobraženja, zajedno sa svojim ocem Nikolom i prijateljima.

“Ne stidim se i čast mi je da kažem da sam u ovoj crkvi više puta radio i fizičke poslove i mogu jedino da se ponosim time. Svoj mir nalazim ovde i mislim da je ovo suština. Ovde nema moje slave, nema popularnosti. Ovde je moj mir i znam da ću posle svega da završim ovde. Mislim da je vera nešto što ostaje doživotno”.

Kad god je mogao, pevao je da pomogne drugima

Krajem decembra 2002. godine Toše održava humanitarne koncerte pod motom “Sa muzikom, za život” i potvrđuje po ko zna koji put privrženost deci. Sav prihod od koncerta doniran je deci bez roditeljskog staranja “11. oktobar” u Skoplju, Domu za decu sa specijalnim potrebama “Macal Čarov” i specijalnom zavodu.

Tradicionalni koncert “Muzikom za život” održao je 15. decembra 2003. godine, a prikupljeni novac donirao je klinici za dečje bolesti iz Skoplja.

Svoj poslednji humanitarni koncert nedavno je održao na prepunom Gradskom stadionu u Skoplju, u akciji prikupljanja sredstava za obnovu zdanja pojedinih škola u zemlji.

U Kruševu, njegovom rodnom gradu u zapadnoj Makedoniji danas će se održati pomen u crkvi Uspenje Presvete Bogorodice, u čijoj izgradnji je učestvovao i Proeski, a nakon toga biće organizovana i poseta grobu, večnoj kući muzičke zvezde.

Po želji roditelja osim crkvenih obreda nisu zakazane nikakve druge aktivnosti.

U Novu Gradišku je otišlo 26 maratonaca iz Makedonije koji će tačno u 6 sati i 20 minuta, kada se dogodila nesreća, odneti poruku, poznatu rečenicu koju je često izgovarao Toše “Sve vas volim”.

Pamtićemo ga po pesmama i iskrenom osmehu, jer kao što je sam često govorio “Koliko se čovek smeje, toliko živi”.

Izvor: RTSPostavite komentar