Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARKSOV „KAPITAL“ BESTSELER U ISTOČNOJ NEMAČKOJ

Dve decenije od pada Berlinskog zida, u bivšoj istočnoj Nemačkoj zahvaljujući globalnoj finansijskoj krizi u centru pažnje javnosti ponovo je osnivač komunizma Karl Marks. „Kapital“, objavljen 1867. godine, prodat je u 1.500 primeraka.

Marksov „Kapital“ je kritička analiza kapitalizma objavljena 1867. godine, vraćen je iz zaborava i postao bestseler.

„Svi su mislili da nikada više neće biti potražnje za „Kapitalom'“, izjavio je Jern Šitrumpf, direktor izdavačke kuće „Karl Dic Vergal“ (Karl-Dijetz-Verlag).

Od početka godine do sada, ova izdavačka kuća prodala je 1.500 primeraka knjige, tri puta više od ukupnog broja prodatih prošle godine.

„Čak i bankari i menadžeri sada čitaju „Kapital“ kako bi shvatili šta su nam učinili. Marks je sada definitivno popularan“, rekao je Šitrumpf.

Popularnost Marksovih dela je odraz šireg otpora protiv kapitalizma koji i danas dele mnogi stanovnici istočnog dela Nemačke, bivše komunističke Nemačke demokratske republike.

Istraživanje javnog mnjenja potvrdilo je takve pretpostavke, jer 52 odsto istočnih Nemaca smatra „neodgovarajućim“ slobodno tržište, dok 43 odsto više priželjkuje socijalizam od kapitalizma.

U bivšem komunističkom delu Nemačke nezaposlenost dostiže stopu od 14 odsto, što je duplo više nego na bogatom Zapadu, a zarade su znatno niže.

Posle ujedinjenja zemlje nestali su milioni radnih mesta, pošto su mnoge istočne pogone kupili, a zatim zatvorili, zapadni konkurenti.

Istočni Nemci polagali su velike nade u slobodno tržište i prosperitet koji im je obećavao nekadašnji kancelar Helmut Kol, ali se taj deo Nemačke, sa izuzetkom pojedinih delova Berlina, Lajpciga i Baltičke obale i danas nosi sa visokom nezaposlenošću i odlivom stanovništva.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *