Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DŽEZERSKI ŠARM

LOS ANĐELES Slavni muzički fotograf Vilijam Klakston umro je u Los Anđelesu, dan pre svog 81. rođendana. Autor bezbrojnih omota ploča, kao i kultnih fotografija umetnika kao što su Bob Dilan, Frenk Sinatra i drugi, umro je od srca, saopštio je njegov sin Kristofer. Klakstonove fotografije redovno su objavljivane u časopisima „Lajf“, „Pari mač“ i „Vog“.

Radio je sa Djukom Elingtonom, Čarlijem Parkerom, Kauntom Bejzijem, Telonijusom Monkom, Četom Bejkerom, Džoni Mičel, Tomom Džonsom, Stivom Mekvinom, Marlen Ditrih, Rebekomde Mornej...

Fotografijom je počeo da se bavi 1952. godine, dok je studirao na kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu. Bio je jedan od osnivača organizacije „Recording academy“, koja dodeljuje nagrade Gremi. Objavio je 13 knjiga, među kojima i čuvenu „Jazz life“, sa slikama džez umetnika šezdesetih godina prošlog veka. Režirao je i film „Basic black“, koji se smatra prvim modnim spotom i nalazi se u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Za muzičke fotografije dobio je međunarodno priznanje „Lucie“ 2003. godine.

Izvor: na dlanu com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *