Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽAK LUSIJE TRIO NA 40. BEMUSU

BEOGRADLegendarni džez pijanista Žak Lusije nastupiće sa svojim triom sutra uveče u Centru Sava u okviru 40.Bemusa.

Pored toga što je poznat širom sveta po svojim džez adaptacijama Bahovih dela koje izvodi u brojnim, maštovitim varijantama, Lusije je komponovao više od stotinu partitura za balet, film i televiziju.

Na svom prvom gostovanju u Beogradu proslavljeni trio: Lusije,klavir, Andre Arpino, perkusije i Benua Dinoje de Segonjak, bas, izvešće „Preludijum br.1, C dur“ iz Dobro temperovanog klavira, „Pastoralu c-mol“, Ariju iz Svite D-dur i Branderbuški koncert br.5, D-dur“ Johana Sebastijana Baha.

Naša publika uživaće i u muzici Antonija Vivaldija jer su na koncertnom programu „Godišnja doba op.8, Koncert br.2, g-mol Leto, „Gimnopedija br.1“ Erika Satija i „Bolero“ Morisa Ravela.

Lusije od 1959. godine u svom radu kombinuje interesovanja za džez i ljubav prema muzici Baha. Pored Baha, i drugi kompozitori poput Vivaldija, Ravela, Satija, Debisija i Šumana inspirisali su ga da kreira svoje pionirske improvizacije.

Njegov stil karakteriše originalan pristup harmonskom jeziku u kome kombinuje raznovrsne uticaje iz džeza i klasične muzike a nesvakidašnji virtuozitet omogućio mu je da izgradi izuzetnu karijeru muzičkog eksperimentatora i sjajnog interpretatora.

Prvi album „Lusije svira Baha“ objavljen je 1996. godine, odmah zatim izdat je drugi „Vivaldijeva Godišnja doba“ a 1999.godine objavljen je Ravelov „Bolero“, kao plod inspiracije muzikom svojih sunarodnika impresionista.

Beogradski koncert realizovan je u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom i Sava centrom.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *