Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVI SE KLADILI NA LE KLEZIJA, PROCURELA VEST O LAUREATU?

Švedska akademija sumnja da je došlo do curenja informacija o identitetu ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost jer se, kako tvrdi, neočekivano veliki broj ljudi kladio na francuskog pisca Žan-Marija Gistava Le Klezija, jučerašnjeg dobitnika nagrade.

Stalni sekretar Akademije Horas Engdal priznao je da se prošlog vikenda nalazio u Parizu i da je čitao jednu od knjiga Le Klezija, dok je čekao na aerodromu da se ukrca u avion za Švedsku. Engdal, međutim, tvrdi da time nije podstakao sumnje jer je korice knjige prethodno „kamuflirao“.
„Imam snažan utisak da je ovog puta došlo do curenja informacija. Ne želim da kažem ništa više od toga“, rekao je Engdal.

Nedelju dana pre objavljivanja imena pobednika, kladionica „Ledbroks“ registrovala je ogroman broj opklada na Le Klezija.

„Najednom je počelo da pristiže sve više opklada na njega, pa smo sa kvote od 15:1 stigli na manje od 2:1. Tada smo odlučili da zatvorimo“, rekao je šef nordijskog ogranka Ledbroksa Lase Dilšman.

Engdal je naveo da je već jednom uža lista Švedske akademije dospela u javnost, kada je portugalski pisac Žoze Saramago dobio Nobelovu nagradu 1998. godine.

Izvor: Blic Online / Tanjug  Foto:telegraph.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *