Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKAN NAUKE

NAVRŠAVAJU SE 154 GODINE OD ROĐENJA MIHAJLA PUPINA

BEOGRAD Danas se navršavaju 154 godine od rođenja Mihajla Pupina, srpskog naučnika svetskog glasa i ugleda, ali i pisca, javnog radnika, rodoljuba i dobrotvora.

Na put velikog naučnika koji je svet zadužio sa 24 patenta iz oblasti elektrotehnike krenuo je iz Idvora u Banatu, gde je rođen u zemljoradničkoj porodici Koste i Olimpijade, kao jedno od desetoro dece.

U Idvoru je krenuo u srpsku osnovnu školu, potom u nemačku školu u Perlezu, a onda prelazi u Pančevo, gde završava građansku školu i realku. U jesen 1872. godine Pupin odlazi u Prag na dalje školovanje, odakle se zamalo nije vratio kući da ostane na zemlji. Od toga su ga odvratile majka i sestra i Pupin napušta Prag i Evropu i sa 20 godina odlazi u Ameriku, u NJujork, gde je sa izuzetnim uspehom stekao diplomu Kolumbija koledža i kao odličan student dobio stipendiju za studije matematike i fizike na čuvenom Kembridžu u Engleskoj.

Odatle je otišao u Berlin, gde je doktoratom iz fizičke hemije stavio tačku na školovanje, a otpočeo plodotvoran rad koji je rezultirao sa 24 patenta, uglavnom iz telefonije, telegrafije i radio-tehnike.

Svetsku slavu i imetak stekao je pronalaskom „Pupinovih kalemova-postupka i elemenata“ koji su omogućili prenos električnih signala na velike daljine, a taj postupak njemu u čast nazvan „pupinizacija“.

Osim što je bio velikan nauke, Pupin je bio i veliki rodoljub. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik „Srpskog narodnog saveza“ u Americi.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *