Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SAJAM KNJIGA OD 20. DO 26. OKTOBRA

Na 53. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, čija je tema „Dva veka Velike škole“, koji će biti održan od 20. do 26. oktobra, učestvovaće više od 800 izlagača iz zemlje i inostranstva koji će izložiti svoj „espap“ u dve hale na površini od 13.000 kvadratnih metara, najavili su danas organizatori.

Pored Japana, koji je ove godine počasni gost, nacionalne štandove imaće 25 zemalja među kojima su, po prvi put, Danska i Ukrajina, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

„Japan je ovde poznat kao veliki donator za zdravstvo, saobraćaj, školstvo, ali je on, pre svega, zemlja kulture i Sajam knjiga je odlična prilika da pokažemo ne samo naše knjige, nego i druga kulturna dostignuća“, rekao je savetnik Ambasade Japana u Srbiji Teruhiko Šinada.

On je naveo da će tokom Sajma knjiga biti otvorena izložba japanske keramike u Muzeju primenjene umetnosti, tkanina u Galeriji „Nju moment“, fotografija „Kjoto i savremena arhitektura“ u galeriji Sajma i održana radionica „Manga“.

O najpopularnijem japanskom piscu Harukiju Murakamiju predavanje će održati prof. dr Vladislava Gordić Petković, a u Muzeju kinoteke biće priređena nedelja japanskog filma.

Na štandu ove zemlje biće načinjen tradicionalni japanski vrt, autora Aleksandra Dimitrijevića.

„Ove godine biće manje gostiju, nego ranije, zbog kratkog vremena, koje smo imali za pripremu sajma“, istakao je urednik programa Sajma knjiga Zoran Hamović.

Govoreći o pratećim manifestacijma i programima u okviru Sajma, on je rekao da će se održati, sada već tradicionalni, četvrti godišnji susreti bibliotekara i izdavača na temu „Biblioteke kao promotivni prostor“, kao i susreti prevodilaca i izdavača.

Đaci, studenti i profesori imaće svoj dan 23. oktobra, a na galeriji hale 14 biće otvoreno nekoliko izložbi, svakodnevno će se održavati promocije i susreti pisaca i čitalaca, a biće dodeljene tradicionalne nagrade za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat, najlepšu knjigu, kao i priznanje „Dositej Obradović „, stranom izdavaču za doprinos u promociji srpske književnosti.

„Kada je reč o numeričkim pokazateljima, naš sajam je najznačajniji posle Frankfurtskog“, rekao je direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković, koji je pozvao sve poklonike knjige da ga posete jer „izložene knjige mogu biti slabije ili bolje, ali svaka od njih predstavlja neodoljivi mamac za hiljade čitalaca“.

Cena pojedinačne ulaznice je 220, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će biti zatvoren predajom Otvorene knjige sledećem počasnom gostu – Grčkoj.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *