Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MUZIKA KROZ VREME


Time Out 1000 Songs to Change Your Life, Time Out Guides

Priručnik enciklopedijskog karaktera, u izdanju Time Out-a, nudi nam pristojan pregled od 1000 svetski najznačajnih pesama. Kriterijum „bitnosti“ zasnovan je na učinku ovih pesama koji su ostvarile u određenom momentu u istoriji muzike i društva. Knjiga Time Out 1000 Songs to Change Your Life sastoji se od brojnih eseja, napisanih od strane saradnika izdavačke kuće Time Out, o pesmama koje pripadaju potpuno različitim muzičkim žanrovima.

Eseji, koje prate odlične fotografije muzičkih zvezda, reprodukcije omota albuma i koncertnih postera, deljeni su tematski, tako, na primer, imamo deo pod nazivom pesme iz filmova, pesme o hrani, pesme-putopisi, pesme o drogama, itd, dok žanrovska fleksibilnost knjige pokriva široko područje sveta muzike, od pop-a, jazz-a, hip-hop zvuka do klasike. Pored prikaza i kritičkih osvrta, pridodati su i intervjui rađeni sa velikim imenima, poput Morrisseya, Paul Simona, Johnny Casha…
Knjiga takođe sadrži brojne zanimljivosti i iznenađujuća saznanja o svetu muzike, i njenim glavnim junacima. Bez sličnih tekstova teško bi bilo pretpostaviti da je omiljena pesma Dizzee Rascala zapravo čuveni Nirvanin klasik, Smells Like Teen Spirit, kao i kako izgleda top 10 – lista pesama o Londonu, ili, na primer, o imenu Caroline.

Ovo, svakako, nije knjiga koja se čita od početka do kraja, u jednom dahu, ali je izuzetno korisna literatura, zabavno-informativnog karaktera, za istinske ljubitelje fenomena muzike.

Izvor: Happynovisad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *