Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PISMO SAŠE TODOROVIĆA, NOVINARA RTV „VG – 4″ KNJAŽEVAC

Šestoro radnika: 3 novinara, 1 kamerman, 1 montažer i 1 realizator tužili su RTV „VG-4″Knjaževac (nekadašnji JIP“Knjaževac“) za neisplaćene 4 zarade. Tužbe su stigle u petak, a mi smo već u ponedeljak,15.09. „ekspresno“ dobili Rešenja o plaćenom odsustvu (60% od plate) do 15.11.( valjda je zakonski 45 radnih dana).
Na sastancima gazda najavljuje da ni nema nameru da nas vraća na posao, dok je uredniku RTV dao da mešetari i pravi spisak za „odstrel“. Tako su ovih dana još troje otišli na plaćeno, a spisak sadrži imena 16 „podobnih“.

Opštinsko veće je prestalo da uplaćuje novac za informisanje Goranu Vesiću i njegovoj televiziji, a idu lokalni,vanredni izbori 9.novembra.

Šta je siptomatično… i urednik RTV, kao i dva novinara u redakciji su kadar DSS-a (koleginica je i kandidat za odbornika!?)...strašno!!!

S druge strane, kontradiktorni zakoni su zaustavili privatizaciju i uneli pravu pometnju… neko i dalje ima čast i privilegiju da je na budžetu, a neko ima „čast“ da bude šikaniran, kao moje kolege i ja!

Pokrenuli smo maksimalnu kampanju i nadamo se raskidu kupoprodajnog Ugovora (g-din Goran Vesić je dobro poznat ljudima iz Agencije za privatizaciju, a od 24.09.agonija Građevinskog preduzeća „Kazimir Veljković“iz Kragujevca je rešena raskidom Ugovora o prodaji).

Početkom oktobra očekujemo dolazak redovne kontrole iz pomenute Agencije, a o celokupnoj situaciji u RTV“VG-4″ smo informisali i Ministarstvo kulture, RRA, UNS, NUNS, ANEM i Narodnu kancelariju predsednika Republike.
Očigledno da je država zatajila prilikom privatizacije medija, jer je dozvolila šusterima, sodadžijama (svaka čast njima, ali neka se bave svojim poslom) i građevincima(naš slučaj) da kupuju medije i prave još veći haos u medijskoj sferi Srbije, a i sam predsednik Republike je nedavno izjavio da nije pristalica privatizacije „po svaku cenu“, jer ima i loših primera!?

Kolegama koje očekuje privatizacija želim da pametno lobiraju i ne dozvole da ih „kupi“ neko sličan našem vlasniku ili jednostavno sačekati nove zakonske okvire u predlogu medijskih zakona i sve privatizacije poništiti,pa po novim pravilima, „Jovo nanovo!“

Umesto da se priča o novoj programskoj šemi, novim emisijama i projektima,većina kolega u Srbiji se,slično nama, „bije s mrtvima“… a novinari samo žele više poštovanja i redovnu platu, dakle, ništa više od onoga što im sleduje!

„Nada poslednja umire…“
pozdrav,
Saša Todorović,novinar RTV“VG-4″Knjaževac
(trenutno na „prinudnom odmoru“).

3 Responses

  1. После гашења РТВ “ВГ-4″ Књажевац, куће у којој сам радио до марта ове године, као и многих медија по Тимочкој Крајини и Србији, чини ми се да је све ово диригована акција државе, не би ли се медијско небо свело на најмањи број емитера, те не би ли се тако угушила слобода говора и шароликост информација, пре свега критичких. Поучени снагом малих медија из периода деведесетих, данашњи властодршци желе да предупреде њихове активности, као прво приватизацијом, а сада и Ом(л)ађијаним Законом о јавном информисању…
    ДОКЛЕ, БРЕ, ВИШЕ?!

  2. РАДИО ЈЕ – РАДИО „КЊАЖЕВАЦ“

    УМЕСТО ГОДИШЊИЦЕ…

    У Завичајном лексикону „Књажевац у 1000 појмова“, аутора Бранислава Стојадиновића и издавача Јавног информативног предузећа „Књажевац“, на страни 196 пише, црним „масним“ словима РАДИО КЊАЖЕВАЦ – цитирам:
    „ почео да емитује програм 6.јануара 1992.; основан при Јавно-информативном предузећу Књажевац; у почетку радио у времену од 16-19 часова (на УКТ од 94,5 мегахерца), а доцније је програм продужаван (има дозволу емитовања од 24 часа непрекидно) уз реемитовање неких важних емисија са првог програма Радио Београда; у почетку програм је могао да се прати на 60-70 одсто територије општине, а од краја 1996. (са изградњом репетитора у Кални) и на 90 одсто; програм се емитује на таласима 94,5 и 95,5 (само реон Калне) мегахерца; има предајник снаге од 300W.”
    Као прва локална радио станица у вароши, Радио Књажевац је, на понос свих грађана и на иницијативу тадашње локалне самоуправе, био потез вредан пажње, добра намера и дугорочна иницијатива. Корак по корак, Књажевац је 1996. године, у оквиру ЈИП-а, добио и слику – са радом је кренула и ТВ Књажевац.
    Радио је био прави „бум“ у општини, по први пут мештани су имали прилику да из „прве руке“ и од „својих људи“сазнају шта се догађа, пратећи првенствено ударне вести на 94,5 мегахерца. Музички део, са пажљиво бираним садржајем, а касније и увођење забавних емисија, програм је учинио комплетним. Емитовање одлично оцењеног заједничког програма из Књажевачког студија, у оквиру емисије „Добро ти вече, Србијо“ (Заједнице радио станица Србије), освајање награда на ФЛОПС-у (фестивалу економских пропагандиста Србије) и пуно малих и великих награда, давало је још већи подстрек“малим људима из кутије“ да остварују још боље резлтате у свакодневном раду. Са старијим, искуснијим колегама из тадашњих „Књажевачких новина“, генерације почетника и омладине, учило је и радило у том магичном свету. Многи од њих су, због своје „прве љубави“, касније уписивали и завршавали новинарство. Али, авај…
    Фамозни Закон о приватизацији условио је и „морање“ продаје ЈИП-а (РТВ Књажевац). Тадашња општинска гарнитура је, стиче се утисак, имала „јаку“ жељу да се отараси још једног „баласта“ са „своје грбаче“…а није морало тако. Многе РТВ станице су нашле модус да одгоде приватизацију или да барем пронађу стратешког партнера, чија је делатност радио-телевизијска, а прошлост „чиста“, па да медиј опстане.
    Тако је децембра 2007. године Књажевачка РТВ приватизована, а већ почетком 2009. је изгубила дозволу за емитовање ТВ програма. Ускоро је раскинут и Уговор о приватизацији, а затим је изгубљена и дозвола за емитовање радио програма.
    У 21. веку, на крају прве деценије, неколицина „Дон Кихота“ се бори да грађане како-тако информише. Имена попут Горана Весића, „гробара“ РТВ Књажевац и неких људи, без „слуха“, и из тадашње општинске власти, треба дописати – у новом допуњеном издању Завичајног лексикона „Књажевац у 1000 појмова – КРУПНИМ ЦРНИМ СЛОВИМА!
    Драгим, некадашњим колегама, честитам 19 година радија…

  3. Razumem ogorčenje novinara.Imam prijtelje medju nvinaraima i zaista je tako, oni koji bi da služe istini, nisu rado vidjeni. Nigde, pa ni u Knjaževcu. Država je zatajila na mnogim stvarima, tačno je i nimalo utešno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *