Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JAKE PRIČE

Državno prvenstvo Srbije u powerliftingu, održano u Knjaževcu, bilo je prilika da se u Domu kulture ovog grada sretnu takmičari, bivši takmičari i ljubitelji ovog sporta, da razmene iskustvo i priču, a i da se prisete nekog prošlog vremena. Pokušali smo da vam dočaramo delić te atmosfere:

SINIŠA JOVIĆ, APSOLUTNO NAJJAČI TAKMIČAR NA 40. OTVORENOM PRVENSTVU SRBIJE U POEWRLIFTINGU

Nišlija, Siniša Jović (nastupao za ekipu iz Zaječara), sa 40. otvorenog prvenstva u powerliftingu poneo je titiulu apsolutno najjačeg takmičara. To mu je drugi put za redom. Ima 40 godinai i veteran je u ovom sportu, a takmiči se i u strongmenu. Ističe da je powerlifting specifičan spoj snage i duha, odnosno mozga i mišića, a da je to ujedno i vežba dinamike i discipline koja mora da ima i kontinuitet, za razliku od od bodi bildinga, gde je u prvom planu, ono vizuelno.

„Svako ima pravo na tri nastupa: prvi put dižeš težinu koju sigurno možeš, drugi put, onu, koju pretpostavljaš da možeš i treći put onu, za koju se nadaš da možeš“ – kaže Siniša Jović.

ZOLTAN TOT: SPREMAM SE DA OBORIM REKORD U TRIATLONU (TOTALU)

Zoltan Tot, takmičar Powerlifting kluba „Knjaževac“, na ovom prvenstvu postavio je novi državni rekord u čučnju, koji iznosi 176 kg. Sa raznih takmičenja u ovom sportu ima oko 60 medalja.

„Na 40. otvorenom prvenstvu Srbije“ konkurencija je bila prilično jaka. Nadam se da će slična situacija biti i na narednom, jer ću tada „napasti“ državni rekord u totalu. Spremam se za to, a i spreman sa za to.“

MILAN BELIĆ, TRENER KLUBA „BEMIKI“ IZ KIKINDE: TRADICIJA JE DA NON STOP IMAMO NEKOG AKTUELNOG PRVAKA

Milan Belić, iz Kikinde, bivši takmičar, pomoćni trener reprezentacije Srbije u strongmenu i vlasnik firme Fitnes centar, već petnaest godina je aktivan u powerliftingu. Prestao je da se bavi time zbog povrede, a takmičio se u kategorijama od 75 – 100 kg.

„Imao sam nesreću sam se takmičio u vreme kada je bio aktivan Dobrivoje Đorđević iz Zaječara, te sam „večiti drugi“. Tu i tamo sam bio državni prvak, kada se ovaj ne bi pojavio na takmičenju. Inače klub „Bemiki“ iz Kikinde koju treniram zvanično postoji od 1992 godine. Bio je ekipni prvak države 1992. I 2005. godine. Imamo tradiciju, da non stop imamo nekog državnog prvaka. Novac za takmičenja obezbeđujemo samofinansiranjem“.

Inače, Milan Belić je poznat u Srbiji I kao odgajivač nemačkih ovčara. Odgajivačnica takođe ima naziv „Bemiki“.

RADU JOKA – MALI ČOVEK, JAK KAO STENA

Među takmičarima, posebnu pažnju skretao je Radu Joka (07.07.0980.), rastom, tek negde oko 1,50 cm, ali snagom obrnutom visini. On je u čučnju državni prvak u kategoriji do 53 kg. Podigao je svoju trostruku težinu. Za njega treneri kažu da je pri prvom kontaktu sa tegovima podičao težinu, koja je bila ravna juniorskom državnom rekordu. U ovom sportu je od 2000. godine.

DOBRIVOJE ĐORĐEVIĆ, LEGENDA POWERLITINGA: „IMA PUNO DOBRIH TAKMIČARA“

Državnom prenstvu u Powerliftingu prisustvovao je i Dobrivoje Đorđević iz Zaječara, čovek koji je 19 puta bio državni prvak u ovom sportu. U težini do 90 kg ostvario je rezultat: 292,5 kg u čučnju, 190 kg u benč presu, 302,5 u mrtvom dizanju (vučenje) i u triatlonu 775. Bio je državni reprezentativac, prvi prvak Poljske, na tromeču Jugoslavija – Češka – Poljska 1988.godine. Takmičio se i u strongmenu. Njegov sin David Đorđević bio je drugi u ovom sportu, na nedavno održanom prvenstvu u Odžacima.

„Ima puno dobrih takmičara, a i onih, koji bi uz dobar stručan rad mogli da postanu rekorderi. Zadovoljan sam, srušeno je mnogo dosadašnjih rekorda“ – kaže Dobrivoje Đorđević.

ALEKSANDAR STANKOVIĆ, DRŽAVNI REKORDER U VUČENJU (320 KG) U KATEGORIJI DO 110 KG: BIO SAM BLIZU DA PODIGNEM SVOJU TROSTRUKU TEŽINU

Aleksandar Stanković iz Vladičinog Hana, rođen 1982. godine, koji nastupa za ekipu Powerlifting kluba „Knjaževac“, vlasnik je novog državnog rekorda u mrtvom dizanju (vučenje), u kategoriji do 110 kg, koji iznosi 320 kg. Takmičar je od 2006. godine i do sada je na takmičenjima osvojio 7 zlatnih, 3 srebrne i jednu bronzanu medalju.

„Bio sam blizu sa podignem svoju trostruku težinu, a to I iz razloga, jer bih u tom slučaju bio apsolutno najjači takmičar na takmičenju“.

DALIBOR ILIJIĆ, RELATIVNO NAJJAČI TAKMIČAR NA DRŽAVNOM PRVENSTVU: UKOLIKO DOĐEMO DO NOVCA JURIŠAĆEMO NA EVROPU

Organizator državnog prvenstva, Dalibor Ilijić, pored sjajno obavljenog posla u tom domenu, postavio je novi državni rekord u kategoriji do 82.5 kg, a s obzirom na rezultate u svim takmičarskim disciplinama, proglašen je za relativno najjačeg takmičara na državnom prvenstvu u powerliftingu.

„Dobro je,naš klub je ušao u takmičarsku zrelost. Nedostaju samo sredstva, da bi smo stvorili uslove da se taj nivo izjednači sa evropskim. Ukoliko dođemo do novca „jurišaćemo“ na Evropu.“ – kaže Dalibor Ilijić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *