Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DELA PETRA LUBARDE U NARODNOM

U Narodnom muzeju u Čačku 7. oktobra biće otvorena izložba „Petar Lubarda – Heroika vizije“. Posetioci će moći da vide dela koja prikazuju razvoj likovnog jezika tog slikara počev od najranijih dana sve do njegovog zrelog stvaralaštva.

Izložbom Lubardinih dela biće predstavljen deo projekta „Muzej u pokretu“, čiji je cilj da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umetnosti na beogradskom Ušću predstavi publici u gradovima Srbije umetničke fondove te muzejske ustanove.

Izložbom su obuhvaćena reprezentativna dela iz zbirki slikarstva MSU, koja prikazuju razvoj likovnog jezika Petra Lubarde počev od njegovih prvih ozbiljnih iskustava o savremenoj umetnosti tokom prvog boravka u Parizu, od 1926. do 1932.

Izložba dalje prati period kada je Lubarda došao do jasnije stilske opredeljenosti, između 1934. i 1941. godine, kao i kratko razdoblje socrealizma od 1945. do 1950.

Radovi iz perioda Lubardinog zrelog stvaralaštva između 1951. i 1956. godine će biti predstavljena na izložbi, kao i dela nastala u periodu kada se monumentalnost i heroika prethodnog perioda povlače pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *