Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA U ČAST JULIJA CEZARA

Rim priprema veliku prvu izložbu u svetu posvećenu najslavnijem rimskom vladaru i vojskovođi, Juliju Cezaru. Biće prikazani eksponati iz Britanskog muzeja, Luvra i nacionalnih muzeja iz Beča i Berlina.

Ličnost i delo Gaja Julija Cezara, čuvenog imperatora, na izložbi u Rimu biće predstavljeno kroz skulpture, mozaike, freske, dokumenta, nakit, novac.

Polazna tačka izložbe je najuže Cezarevo političko i kulturno okruženje, njegovi saveznici i protivnici poput Krasa, Pompeja i Cicerona, zatim vojni pohodi koji su mu doneli slavu i bogatstvo, egipatska avantura i susret sa kraljicom Kleopatrom, kulturni i umetnički ambijent rimskog carstva, pa sve do njegove smrti i martovskih ida 44. godine pre Hrista.

Istoričari kažu da je Cezar znao za zaveru i da je uporno ignorisao seriju pretskazanja da će se nešto strašno desiti, objašnjavajući to podatkom da je on tada već bio prilično oboleo, da ga je mučila padavica, te da je zato svesno išao u smrt.

Njegove poslednje reči, upućene na grčkom njegovom miljeniku Brutu„Kai su teknon“ („Zar i ti sine, Brute?!“) i danas su predmet različitih tumačenja.

Jedno od pitanja je zašto na grčkom, a jedan od odgovora je: zato što je Cezar u najtežem trenutku svoga života spontano našao reči svoga detinjstva, pošto su u to vreme svi pripadnici više klase već od malih nogu govorili „otmeni“, grčki jezik.

Deo izložbe činiće i različite faze kulta Cezarove ličnosti, koji se nije izgubio čak ni u vekovima propadanja rimske imperije ni u mračnim godinama varvarskog osvajanja.

Na velikoj izložbi među kuriozitetima nalazi se i velika, mitska kugla u kojoj se, kako se dugo verovalo, čuvao Cezarov pepeo. Kugla je bila postavljena na vrhu egipatskog obeliska koji dominira trgom Svetog Petra u Rimu, da bi kasnije bila premeštena u muzej u Rimu.

U okviru postavke biće prikazani i eksponati Arheološkog muzeja iz Napulja, kao i eksponati najznačajnijih evropskih muzeja, od Vatikana i Britanskog muzeja do Luvra i Državnih muzeja Berlina i Beča.

Julije Cezar, jedna od najvažnijih ličnosti istorije antičkog Rima, nije bio samo imperator, već je postavio pravne i administrativne temelje za delotvorno upravljanje glomaznom imperijom, koja je obuhvatala celu današnju Evropu, severnu Afriku i Bliski i Srednji istok.

Pisac, istoričar, besednik, general, političar dalekosežne vizije, još za života gradio je mit o sebi tako što se predstavljao kao potomak boginje ljubavi Afrodite (Venere, u rimskoj mitologiji), povezujući se sa mitom o nastanku Rima. (Rim je, prema legendi, osnovao Enej, sin boginje Afrodite).

Mit o Cezaru nastavljen je i u Srednjem veku, da bi kasnije i Renesansa slavila velikog vojskovođu kroz slike umetnika kao što su Andrea Mantenja (1431-1506) i Andrea del Sarto (1486-1531).

Tu je i mnoštvo muzičkih i književnih dela, a među ovim poslednjima se posebno ističe slavna tragedija „Julije Cezar“ Viljema Šekspira.

Izložba će biti otvorena 23. oktobra i trajaće sve do 3. maja 2009.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *