Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKA ENCIKLOPEDIJA

JEDINSTVENO kapitalno delo, „Enciklopediju srpskog naroda“, objaviće za predstojeći Sajam knjiga Zavod za udžbenike. Na ovom velikom projektu radilo je više od 290 autora, knjiga će imati 8.000 odrednica i 12.000 ilustracija. Ovo je Radoš Ljušić, direktor Zavoda, najavio u sredu na konferenciji za štampu, na kojoj je predstavljeno još nekoliko zanimljivih istoriografskih edicija ove kuće.

– Bio je veliki posao okupiti toliki broj saradnika i završiti ga za dve godine. Svesni smo da ovakvo delo može da izazove i pohvale i pokude, ali je ono neophodno našoj kulturi. Ono se može dopunjavati i prepravljati, samo je bilo važno napraviti ovaj prvi korak – rekao je Ljušić, uz napomenu da smo jedna od retkih zemalja koja nema enciklopedijski ili leksikografski zavod.

Govoreći o svojoj knjizi „Nevoljni ratnici, saveznici i Solunski front“, akademik Dragoljub Živojinović je rekao: „Meni se uvek činilo da ne znamo pravu istinu i suštinu kako je ovaj front vođen. O Solunskom frontu se često govorilo nekritički, da je to bila velika epopeja, a u stvari je bila jedna velika grobnica u kojoj su kosti ostavile hiljade ljudi.“

Prof. dr Radivoje Radić ispisao je biografiju vizantijskog cara Jovana V Paleologa, koji je gotovo 50 godina vladao u 14. veku u izuzetno tragičnim istorijskim okolnostima, uložio mnogo energije, ali bez uspeha.

U knjizi „Zapisi iz logorskog pakla“, Dragoljub Kočić je sabrao 16 životopisa, čudesne ispovesti ljudi koji su preživeli nemačke, italijanske, albanske i naše logore.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *