Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IVANI STEFANOVIĆ „STEVAN MOKRANJAC“

Muzička nagrada „Stevan Mokranjac“ za 2007. dodeljena je Ivani Stefanović za kompoziciju Neobične scene s Homerovog groba u Smirni: Novi prilozi za Hansa Kristijana Andresena za flautu i gudački orkestar. Stručni žiri Udruženja kompozitora Srbije, čiji su članovi bili kompozitori Rajko Maksimović (predsednik), Miroslav Savić i Miloš Zatkalik i muzikolozi Ivana Trišić i Sonja Marinković, odluku je doneo većinom glasova, saopšteno je iz tog udruženja, a prenosi Beta.

Nagrada „Stevan Mokranjac“ dodeljuje se za najbolje premijerno izvedeno domaće muzičko delo u Srbiji ili u inostranstvu. Žiri je razmatrao 48 kompozicija premijerno izvedenih na domaćim i stranim podijumima u 2007. godini, a u najužem izboru, pored dela Ivane Stefanović, bile su i kompozicije The Bells za hor i orkestar Aleksandra Damnjanovića i Simfonija Pasakalja Jugoslava Bošnjaka.

Delo Ivane Stefanović, inspirisano Andersenovom bajkom Ruža s Homerovog groba, a komponovano u Ankari 2005, premijerno je izvedeno 5. decembra prošle godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Na koncertu su nastupili flautista Ljubiša Jovanović i „Gudači svetog Đorđa“. Nagrada koja se ove godine dodeljuje po 20. put biće svečano uručena dobitnici 19. novembra u Skupštini Beograda, na otvaranju Međunarodne tribine kompozitora.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *