“PERSIJANCI” VEČERAS NA BITEFU

Mirjana Stanojevi?   Kultura, Pozorište, Vesti

Nemačka predstavaPersijanci” u režiji Dimitrija Gočeva, biće izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kao poslednja premijera 42. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.

Nemački kritičari proglasili su “Persijance” za najbolju predstavu prošle sezone.

Prvorazredni glumci odigrali su tragediju pobeđenih, aktuelnu u savremenoj istoriji, time što su porazom odredili tragičnu budućnost svoga naroda, navodi se u najavi predstave.

Od 15. septembra na festivalu pod sloganom “Tragikomedija - Tragedija našeg vremena”, izvedeno je 10 predstava u takmičarskoj konkurenciji.

O dobitniku Gran prija “Mira Trailović” i Specijalne nagrade Bitefa odlučiće međunarodni žiri, čiji su članovi teoretičar pozorišta Hans Tis Leman, argentinska rediteljka Konstanca Makras, dramska autorka Marija Karaklajić, scenografkinja Mia David-Zarić i rediteljka Katarina Pejović.

Žiri će proglasiti pobednika u subotu, u pozorištu na Terazijama.

Time se ne završava ovogodišnji Bitef, jer će u nedelju “Persijanci” biti reprizirani u JDP-u, dok će u prepodnevnim satima u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti održana radionica predstave iz specijalnog programa “Istina u prevodu”.

Izvor: RTSPostavite komentar