Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GRAN PRI MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA ALENU ĆURINU

Alen Ćurin iz Hrvatske dobio je glavnu nagradu Međunarodnog salona stripa u Beogradu, dok je srpski scenarista Marko Stojanović dobio čak sedam nagrada ove manifestacije, uključujući onu za najbolji scenario.

Na dodeli nagrada u četvrtak uveče u Studentskom kulturnom centru, u sklopu otvaranja ovogodišnjeg, Šestog salona, Ćurin je za svoj strip „Ima me, nema me“ dobio dva čeka u ukupnoj vrednosti od 1.000 evra koje mu je uručio gost Salona, britanski crtač Dejvid Lojd. Marko Stojanović(30), rodom iz Leskovca, dobio je za strip „Posao“ nagradu za najbolji scenario, a za strip „Lov“ je nagrađen u kategoriji klasičnog strip jezika. Pripale su mu i nagrade magazina Sistem komiks i Veseli četvrtak i firme „Kompjuter lend“. Nagrada za životno delo uručena je Srećku Jovanoviću, jednom od osnivača izdavačke kuće Dečje novine, koje su u doba SFRJ objavljivale strip edicije kao što su Biser strip, Eks almanah, Gigant, Horor, Ju strip magazin i brojne strip albume.

U kategoriji alternativnog strip jezika nagrađeni su Bratislav Milenković i Miloš Jakovljević, za svoje ostvarenje „Violent Helix“. Za isti strip su dobili specijalno priznanje žirija za inovaciju. Najboljim crtačem proglašen je Dragan Paunović iz Beograda, a specijalnu nagradu Erste banke primili su Miloš Simić i Predrag Vuković za ostvarenje „Tales From The Other Side“. U kategoriji učesnika do 15 godina, za „Mladog lava“ je proglašena Jelena Vučić, za strip „Papirni aviončić“. Ostale nagrade u ovoj kategoriji pripale su Ani Grigorjevoj iz Rusije i devetogodišnjoj Teodori Birmančević, koja je najmlađi učesnik takmičenja. Na takmičenje je stiglo 210 radova iz 32 zemlje sveta. Ovogodišnji žiri činili su publicista Srećko Jovanović, kao predsednik, književni kritičar Vasa Pavković, strip autor Miroljub Milutinović Brada, urednik Strip vesti Zlatko Milenković i pozorišni režiser Kokan Mladenović. Međunarodni strip salon, šesti po redu, trajaće do 28. septembra. Pored Dejvida Lojda, njegov gost je i Amerikanac Met Holingsvort, jedan od najtraženijih kolorista stripova u svetu.

Izvor:Beta/ Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *