Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMRO VICE VUKOV

Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je obivšu Jugoslaviju predstavljao na natjecanjima za „Pjesmu Eurovizije“…

Jedan od najpoznatijih hrvatskih estradnih umjetnika Vice Vukov preminuo je noćas u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu, nakon gotovo tri godine kome, u kojoj je bio od pada na stepenicama Sabora u Zagrebu u novembru 2005. godine.

Vice Vukov rođen je 3. avgusta 1936. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je titulu profesora filozofije i italijanskog jezika i književnosti, a završio je i Institut za visoke međunarodne studije u Parizu (Paris).

Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je osvajao sve najvažnije hrvatske festivale i bivšu Jugoslaviju predstavljao na natjecanjima za „Pjesmu Eurovizije“.

Čuvene pjesme poput „Tvoja zemlja“, „Bokeljska noć“, „Pismo ćali“, „Dalmatinska elegija“, „Stavi svjetiljku u prozor“ i brojne druge na neki su način postale narodna baština.

Na vrhuncu karijere, u vrijeme „Hrvatskog proljeća“, Vukov je završio na „crnoj listi“ 50 istaknutih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta (MASPOK), zbog čega je bio prisiljen napustiti Hrvatsku.

U Zagreb se iz Pariza vratio 1976. godine, a iako je dobio posao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, nastupi su mu bili onemogućeni sve do 1989. godine.

Povratak na estradnu scenu tada je okrunio s čak 14 rasprodanih koncerata u Dvorani „Vatroslav Lisinski“ u zagrebu.

Posljednji koncert Vice Vukov održao je 2005. godine, nedugo prije nesretnog pada u zgradi Sabora, u koji je kao nezavisni zastupnik na listi Socijaldemokratske partije (SDP) ušao 2003. godine.

Izvor: Dnevni avaz, foto Vecernji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *