UMRO VICE VUKOV

Nebojša Đorđević   Vesti

Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je obivšu Jugoslaviju predstavljao na natjecanjima za “Pjesmu Eurovizije”…

Jedan od najpoznatijih hrvatskih estradnih umjetnika Vice Vukov preminuo je noćas u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu, nakon gotovo tri godine kome, u kojoj je bio od pada na stepenicama Sabora u Zagrebu u novembru 2005. godine.

Vice Vukov rođen je 3. avgusta 1936. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekao je titulu profesora filozofije i italijanskog jezika i književnosti, a završio je i Institut za visoke međunarodne studije u Parizu (Paris).

Njegova pjevačka karijera bila je na vrhuncu 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je osvajao sve najvažnije hrvatske festivale i bivšu Jugoslaviju predstavljao na natjecanjima za “Pjesmu Eurovizije”.

Čuvene pjesme poput “Tvoja zemlja”, “Bokeljska noć”, “Pismo ćali”, “Dalmatinska elegija”, “Stavi svjetiljku u prozor” i brojne druge na neki su način postale narodna baština.

Na vrhuncu karijere, u vrijeme “Hrvatskog proljeća”, Vukov je završio na “crnoj listi” 50 istaknutih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta (MASPOK), zbog čega je bio prisiljen napustiti Hrvatsku.

U Zagreb se iz Pariza vratio 1976. godine, a iako je dobio posao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, nastupi su mu bili onemogućeni sve do 1989. godine.

Povratak na estradnu scenu tada je okrunio s čak 14 rasprodanih koncerata u Dvorani “Vatroslav Lisinski” u zagrebu.

Posljednji koncert Vice Vukov održao je 2005. godine, nedugo prije nesretnog pada u zgradi Sabora, u koji je kao nezavisni zastupnik na listi Socijaldemokratske partije (SDP) ušao 2003. godine.

Izvor: Dnevni avaz, foto VecernjiPostavite komentar