Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GOOGLE NEWS

Google je nedavno najavio opću digitalizaciju novinskih arhiva, a sad je predstavio i novu alatku za pregled knjiga.

Internetski gigant Google u nedjelju je predstavio novi feature vezan uz tražilicu Google Book Search. Riječ je o alatu Google Preview pomoću kojega će izdavači, knjižari i svi ostali s dovoljno tehničkih vještina na vlastitom sajtu moći prikazati do 20% sadržaja bilo koje knjige koja se nalazi u bazi Google Book Searcha.

Ova korisna alatke već je zaživjela u praksi pa na sajtu Blackwell Bookshop možete provjeriti kako funkcionira, a s obzirom na to da je Google trenutno u pregovorima s velikim knjižarama Borders i Powell’s predviđamo joj svjetlu budućnost.

Iako Google Preview nije prvi widget te vrste (teksaška tvrtka LibreDigital razvila je Browse Inside, dok Ingram svojim klijentima nudi ipage®) njegova je čar u tome što je besplatan, što znači da će se njime moći okoristiti svi, pa i najsiromašniji nezavisni knjižari. No, ovaj će add-on dobro doći i svim zagriženim surferima jer pri pretraživanju prikazuje umanjeni thumbnail prikaz stranica.

Google Preview samo je jedan u nizu Googleovih projekata koji bi trebali pridonijeti općoj digitalizaciji pisanog sadržaja. Nedavno su najavili kako planiraju digitalizirati sva novinska izdanja ikad arhivirana, a započinju s tiskovinama sa sjevernoameričkog kontinenta unazad 244 godine, kad je pokrenut Quebec Gazette, novina s najdužim stažom u Sjevernoj Americi.

Google je program digitalizacije ove vrste započeo prije dvije godine s The New York Timesom i The Washington Postom, a sada ga proširuje pokrivajući u potpunosti troškove digitalizacije sadržaja u zamjenu za određeni postotak dobiti od reklama koje će se vrtiti na stranicama budućeg arhiva.

Plan je da sve novine budu dostupne na Google News Archive, no kako bude rasla količina digitaliziranog novinskog sadržaja rezultati će se početi pojavljivati i na glavnoj tražilici.

Izvor: Booksa m.m.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *