Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKI ČOVEK I UMETNIK



DONjA GOREVNICA Sonja Savić (47) sahranjena je u četvrtak u 13 sati na seoskom groblju u Donjoj Gorevnici, njenom rodnom mestu. U prisustvu brojne rodbine, najužih prijatelja i komšija u selu, po želji Sonjinih roditelja Milovana i Mikaine, nakon opela u prepunom domaćinstvu Savića, posmrtni ostaci su po pravoslavnim običajima pohranjeni u porodičnu grobnicu Savića, pored predaka.

Sonjini roditelji u četvrtak su ispred svoje porodične kuće, u blizini Ibarske magistrale, primali izjave saučešća od brojne rodbine iz ovog kraja, ali i od mnogih komšija iz Donje Gorevnice. Na zaprepašćenje mnogih, niko od javnih ličnosti, čak ni onih iz sveta filma, nije prisustvovao opelu, niti je došao na Sonjin ispraćaj u legendu.

– U ime njenih kolega od nje se oprostila mlađa koleginica, za koju sam čula da joj je bila najbolja prijateljica – rekla nam je Sonjina rođaka. – Ime joj je Dara, iz Paraćina je, ali ne znam kako se preziva. Govorila je o Sonji sa puno pijeteta i časno. O Sonjinim visinama koje je dosegla kao umetnik, ali i o zahvalnosti prema Sonji i njenom delu u ime onih koji tek treba te visine da dosegnu. Sonja je sahranjena u Donjoj Gorevnici isključivo po želji njenih roditelja.

Iz porodične kuće u selu kraj Ibarske magistrale, Sonju je ispratilo više od pet stotina duša. Na groblju je, međutim, zbog obilne kiše, bilo znatno manje ljudi.

Sonjina rodbina i prijatelji, kako su u četvrtak pričali, za glumicu imaju samo reči hvale. Vele da je često dolazila u rodno mesto, pogotovo otkako su se pre desetak godina njeni roditelji vratili u Gorevnicu da ovde žive. Zadnji put su je videli samo pre nekoliko dana, kada je Sonja bila gost „Kupusijade“ u Mrčajevcima. Niko tada nije ni slutio da će je danas ispraćati u večnu kuću.

Rodbina i prijatelji nisu krili bes prema srpskim medijima, koji su, kako su nam rekli, nekorektno izveštavali o Sonjinoj smrti, i od nje napravili čudovište. Pisali su i pričali, vele, svašta, a da je nisu ni poznavali.

– Ona je bila velika glumica, ali još veći čovek – kazali su nam Sonjini prijatelji.

OTAC
U četvrtak smo pokušali da porazgovaramo sa Sonjinim ocem Milovanom, ali nam je on samo kratko rekao:
– Oprostite, loše se osećam, ne mogu ništa da vam kažem. Mnogo mi je teško. Ne znam ko je sve bio na sahrani, bilo je dosta ljudi.

ALEKSANDAR JUGOVIĆ, KNjIŽEVNIK I PRIJATELj
POTROŠILA VREME NA DRUGE

– UMELA je da pomogne, da se svakome posveti zaboravljajući na sebe kaže pisac Aleksandar Jugović, koji je zajedno rastao sa Sonjom Savić, i veliki porodični prijatelj. – Nikad nije uzimala ili se otimala za bilo šta, jer je sve imala. Najlepša, najpametnija, najmodernija, najnadarenija, čini mi se da se sve to odnosilo na nju. I po ko zna koji put, a to se tiče samo velikih ljudi. Svi će tek sada shvatiti šta je gubitak pravog prijatelja i šta je nenadoknadiv gubitak za srpsku kulturu. Uvek se borila protiv onoga što ne valja, dajući nemilosrdno sebe da ljudima oko nje bude bolje. Trošeći vreme na druge, njoj je nestalo vreme.

TANjA MANDIĆ-RIGONAT, REDITELj
DIVNA SONjA

DAVNE 1985. godine u SKC-u „Kugla Glumište“ spremalo je predstavu u kojoj je glumila Sonja, Paolo Mađeli režirao je „Dobru dušu iz Sečuana“, a ja sam radila svoju prvu studentsku predstavu tekst „Lovely Rita“, nemačkog pisca Tomasa Brasa… EKV je imala svoj koncert u bašti… I pet dana pred moj ispit premijeru, ja sam ostala bez glavne glumice. Sonja je bukvalno preko noći uskočila. Na probu je došla sa naučenim tekstom do savršenstva.Ona me je jednostavno i lako svojom neverovatnom energijom i darom prevela u prostor pozorišnih čuda i pokazala mi šta glumac, kad je izuzetan, može. Njena Divna Rita na premijeri rasplakala je celu veliku salu SKC-a, u trenutku kad je sekla vene i umirala. Tih nekoliko dana i noći Sonja mi je, kao i celoj ekipi, svojim ponašanjem održala jednu veliku umetničku lekciju. Antimalograđanka, pametna, obrazovana, radoznala, etična, zarazno dobra i inteligentna… Čudo. Smetaju mi užasno napisi po novinama u kojima je u prvom planu droga. Sonja je obeležila našu kinematografiju i ona ne zaslužuje da bude tretirana kroz narkomansku prizmu. Ovaj grad nije ostao bez jednog narkomana manje, već bez velike umetnice. Bez istinske zvezde koja to nije želela da bude.

Izvor: Večernje novosti V. Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *