Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVORENA SPOMEN SOBA ISIDORE SEKULIĆ

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić otvorio je obnovljenu spomen sobu srpske književnice Isidore Sekulić (1877 – 1958) u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu povodom pola veka od njene smrti.

„Isidora Sekulić je jedna od osoba koja predstavlja temelj naše kulture danas, kako zbog svog doprinosa tako i zbog svoje borbe za jednu drugačiju i modernu srpsku kulturu, zbog čega je bila i napadana i osporavana“, rekao je Bradić na otvaranju.

Posle smrti Isidore Sekulić, u aprilu 1958. godine, u skladu sa željom književnice koja je potvrđena sudskom odlukom, njena lična biblioteka, nameštaj, rukopisi i umetničke slike predati su Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu.

„Svi građani će moći da vide sobu, stručnjaci da imaju svoju inspiraciju u njoj, a strani umetnici da pronađu dragocene knjige o kulturi i stvaralaštvu u Srbiji“, dodao je Bradić.

U biblioteci je postavljena i izložba ličnih predmeta Isidore Sekulić – pisaće mašine, pera, naočare, fotografije i drugi predmeti koji se čuvaju u legatu Isidore Sekulić.

Na elektronskoj adresi Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ od 24. septembra se takođe može naći digitalizovana rukopisna zaostavština Isidore Sekulić – 206 rukopisa i popis svih njenih predmeta i spisa.

Izvor: Beta/MONDO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *