Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OKTOBARSKI SALON U BEOGRADU, 49.PUT OD 26 SEPTEMBRA

„Izložba Umetnik građanin / Umetnica građanka Kontekstualne umetničke prakse, 49. oktobarskog salona je dobra izložba“, rekla je dr Bojana Pejić, ovogodišnja umetnička direktorka ove manifestacije, na početku jučerašnjeg obraćanja novinarima, upriličenog povodom svečanog otvaranja Salona, koje će se desiti u petak u 19 sati, u Muzeju 25. maj. Pejićeva je svoju izjavu pojasnila rečima da se izložba, pre svega, dobro smestila u prostor i da postavka ima svoju priču.

Što se tiče rada na izboru umetnika, opisala ga je kao veoma dragoceno iskustvo, jer je radila sa mladim istoričarkama umetnosti, Vidom Knežević i Ivanom Marijanović. Pejićeva je, takođe, detaljno pojasnila svaki pojam, koji sadrži naslov i podnaslov Salona, a čija se suština u najkraćem može objasniti da kontekst nije samo objektivna realnost, na koju umetnik reaguje i ovde, da on nije nekakva esencijalna kategorija, već da postoji ogroman broj konteksta, pogotovo u zemlji kakva je Srbija, koji se menjaju i proizvode, isto kao što umetnik proizvodi umetničko delo. Preciznije rečeno, umetnik koji se opredelio za bavljenje kontekstualnom umetnošću, doprinosi i učestvuje u stvaranju konteksta. U tom smislu, Pejićeva je pomenula umetnost u javnom prostoru i jedan od svojih omiljenijih radova na Salonu – rad slovačke umetnice, koji se sastoji od bilborda sa natpisom „Izbori su kao orgazmi – od njih se uvek previše očekuje“.

Na 11 lokacija u gradu, sve do 9. novembra, biće postavljeni radovi ukupno 74 učesnika Salona (38 umetnika i 36 umetnica). Kao i dosad, na dan svečanog otvaranja biće dodeljene tri ravnopravne nagrade u iznosu od 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, zatim Nagrada KCB u vidu samostalne izložbe i, po prvi put, biće dodeljena nagrada za likovnu kritiku Međunardnog udruženja likovnih kritičara AICA, sekcija Srbija, u iznosu od 30.000 dinara. Za izgled ovogodišnje postavke Salona pobrinuo se arhitekta Slobodan Danko Selinkić. Pored tradicionalnih izlagačkih prostora Salona (Muzej 25. maj, Kulturni centar Beograda, Kuća legata, Javno kupatilo Dunav, Galerija Grafičkog kolektiva i Galerija Kontekst), programski prostori manifestacije biće organizovani u Jevrejskoj opštini, Rektoratu Beogradskog univerziteta, Beogradskom psihoanalitičkom društvu i DAH teatru. Za 49. oktobarski salon iz budžeta grada izdvojeno je 32 miliona dinara, a značajnu pomoć ovoj manifestaciji dalo je i Ministrstvo kulture Republike Srbije. Organizatori se zahvaljuju podršci ambasada Izraela i SAD, Gete instituta, Austria Kultur Foruma i Italijanskog instituta za kulturu.

Izvor: Danas A Ćuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *