Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA ZA „AKT“

UGLEDNA „Andrićeva nagrada“ za 2007. dodeljena je Ljiljani Dugalić za knjigu pripovedaka „Akt“ u autorskom izdanju.

U obrazloženju žirija (prof. dr Miroslav Egerić, predsednik, prof. dr Milivoj Nenin i prof. dr Dušica Potić) navodi se da je duže, diskretno prisustvo Ljiljane Dugalić na našoj književnoj sceni obeleženo kontinuiranim kvalitetom. Knjiga pripovedaka „Akt“ ukršta svakodnevni život i detalje stvarnosti s diskretnim lirizmom i iznijansiranim poniranjem u čovekove unutrašnje prostore, oblikujući duboke sfere intimnih svetova.

– Vest da sam ovogodišnji dobitnik nagrade koja nosi ime našeg nobelovca Ive Andrića zatiče me u trenutku kada pred očima još uvek imam tu stamenu kamenu brojanicu, koja se razvija sa jedne na drugu stranu Drine, a čiju je lepotu, uzvišenost i viševekovno, bolno svedočanstvo istorije naroda kojem pripadamo, pa i naroda sa kojima delimo ovaj prostor, širom sveta proneo tihi Ivo Andrić izjavila je u ponedeljak za „Novosti“ Ljiljana Dugalić.

– Sada se čini da moj boravak u Višegradu poslednje nedelje avgusta meseca ove godine nikako nije bio slučajan, a trenuci u kojima sam pokušavala da razumem koji je to treptaj senke sa unutrašnje strane jednog od 11 lukova višegradskog mosta, zaiskrio u oku slavnog Andrića, čineći od njegovog dela posebno sazvežđe u svetskoj književnosti, deluje još nedokučivije i tajanstvenije. Velika je tajna stvaranje umetničkog dela, još je veća tajna, čini mi se, uspostavljanje te veze između onih koji su bili, i nas koji smo sada, i jedni i drugu tu, povezani u duhovnoj vertikali koja obavezuje samo nas, samo nas…

Ovu nagradu, inače, tradicionalno dodeljuje Zadužbina Ive Andrića.

Izvor: Večernje novosti D. Bt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *