Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

45. MEĐUNARODNI SUSRET PISACA

Na međunarodoj kulturnoj manifestaciji, „Beogradski susret pisaca“ koja će biti održana od 24. do 29. septembra, učestvovaće preko 60 gostiju iz Srbije i inostranstva. Cilj susreta je stecište književnika „jedinstvenog govornog područja“.

Program 45. međunarodnog susreta pisaca sastoji se od razgovora o knjigama srpske književnosti, a objavljene su u inostranstvu, knjigama pisaca – gostiju koje su objavljene na srpskom jeziku, kao i nastupima gostiju na međunarodnoj pesničkoj večeri.

Naglasak je na književnim večerima pisaca iz bivših jugoslovenskih republika jer je želja organizatora da Beogradski susreti budu stecište književnika „jedinstvenog govornog područja“.

Tokom susreta pisci će obići više gradova nego prethodnih godina.

U Mrčajevcima će u okviru susreta pisaca biti uručene nagrade „Povelja Morave“ koje su dobili Zorica Arsić Mandarić kao srpski pesnik, a inostrani lauret je ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanov čije su knjige prevedene na srpski.

Među stranim gostima je broj veoma poznatih imena kao što je čuveni bugarski pesnik Lubomir Lučev, zatim Kuprijanov, makedonski akadmeik Mateja Matevski, rumunski pisac Razvan Vonku, Amerikanac Džejms Skali.

Skali je na osnovu prošlogodišnje posete Srbiji napisao putopis „Zapisi lutalice“, štampan u našoj zemlji, koji će biti promovisan na predstavljanju knjiga gostiju iz inostranstva.

Književnik Dragan Dragojlović, koji je bivši ministar vera, ambasador u Australiji, upravnik Andrićeve zadužbine i predsednik Odbora UKS za međunarodnu saradnju, naglasio je da je cilj organizatora susreta da ih depolitizuju u intersu književnosti i književnika.

„Na književnim večerima pojedinih zemalja čitaće se tekstovi u originalu i prevodu, a na plenarnoj sednici biće simultani prevod na engleski da bi izlaganja mogli odmah da prate svi stranci“, dodao je Dragan Dragojlović.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *