Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BRŽE I JEDNOSTAVNIJE DO KNJIGE

Digitalna revolucija sve više zalazi u svet duhovne baštine

Random Haus i Hačet, izdavači koji u Britaniji kontrolišu 30 odsto tržišta, uskoro će ponuditi izdanja koja će moći da se skinu sa interneta, među njima i dela slavnog britanskog pisca Jana Mekjuena, a i ostali veći izdavači već se pripremaju da učine isto. Ovaj potez britanskih izdavača iniciran je pojavljivanjem dva čitača – Sonijevog „rajdera“ i Amazonovog „kindla“, koji će uskoro biti dostupni i na evropskom tržištu.

„Kindl“ je dimenzija male sveske, s ekranom koji zauzima najveći deo prednje strane, minijaturnom tastaturom u dnu i dodatnim tasterima za brzu i jednostavnu navigaciju kroz knjige i časopise u digitalnom formatu, ali i neke druge sadržaje. U memoriju staje nekoliko stotina knjiga, a moguće ju je proširiti memorijskim karticama.

Uobičajena knjiga time neće biti uništena, isto kao ni knjižare, ali to definitivno donosi veliku promenu – biće dostupno mnogo e-knjiga, a tehnologija, odnosno čitači, postajaće sve bolji, izjavljuju britanski izdavači, napominjući kako se nadaju da će sve knjige biti čitljive na svim dostupnim uređajima, te da neće biti ekskluzivnih prava na formate.

Još uvek je rano donositi bilo kakve prognoze koliko će vremena proći dok e-knjiga u većoj meri ne zavlada tržištem. Otkad su u Americi u prodaji dva čitača, broj naslova koje je moguće skinuti popeo se na 90.000, a do knjige nikad nije bilo lakše i brže doći: da bi se skinula sa Amazona, potrebno je manje od minuta. Tako, na primer, za samo dva dana skinuto je više od milion primeraka poslovne knjige „Žene i novac“, koju je preporučila Opra Vinfri, stavila je na svoje stranice i ponudila besplatan daunloud.

Da li digitalizacija pisanih izdanja, odnosno mogućnost da stranicu knjige zamenimo monitorom, predstavlja ozbiljnu opasnost za knjigu i da li je reč o trenutnom hiru ili dugotrajnom procesu u kome će sve knjige visoke čitanosti imati i svoja elektronska izdanja, ostaje tek da se vidi.

Blic online Zvonko Prijović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *