Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STRUČNI ŽIRI PONOVO NA EVROVIZIJI

Nakon kritika na račun glasanja publike, od sledeće godine na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Moskvi, ponovo će biti uveden stručni žiri koji će ocenjivati takmičare.

Pored glasova gledalaca, o pobedniku takmičenja će odlučivati i stručni žiri iz svake od zemalja učesnica.

Ovogodišnje takmičenje održano u maju u Beogradskoj areni, naišlo je na žestoke kritike zbog glasanja za susede tj. „blokovskog glasanja“, što je, kako neki smatraju, pomoglo Rusiji da pobedi.

Zvaničnici takmičenja sastaće se krajem ove godine da bi precizirali kako će se deliti glasovi publike i žirija.

Svante Stockelius, izvršni supervizor takmičenja za pesmu Evrovizije kaže: „ Ništa nije demokratičnije nego kada publika glasa, no žiri ima tu šansu da presluša pesme nekoliko puta pre no što donese svoju konačnu odluku.“

„Verujemo da će ova kombinacija učiniti šou zanimljivijim“, dodao je Stokelius.

Gasanje žirija bilo je ponovo uvedeno u polufinalnom izboru ovogodišnjeg takmičenja u Beogradu. Razlika u glasanju žirija i publike bila je očigledna – npr. Švedska se prema glasovima publike našla na 12. mestu, dok je po odluci žirija smeštena na desetu poziciju, i omogućen joj je plasman u finale.

Među nacijama za koje se navodi da su se ovajdile od glasova komšija i dijaspore, nalaze se Grčka, Turska i Rusija.

Sve do 1997, kada je uveden sistem glasanja publike, za dodeljivanje glasova na Evroviziji u potpunosti je bio odgovoran internacionalni žiri.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *