Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUNIO KATO POBEDNIK FESTIVALA „ANIMANIMA“

Glavnu nagradu, Zlatni štift međunarodnog festivala animacije „Animanima“ u Čačku dobio je film iz Japana „Kuća od kockica“ reditelja Kunija Katoa.

Srebrni štift dobio je takođe film iz Japana „Seoski doktor Franca Kafke“ koji je režirao Kodži Jamamura, dok je bronzani štift pripao francuskom filmu „Skhizein“ reditelja Žeremija Klapena.

Specijalno priznanje žirija za najboju animaciju dodeljeno je američkom autoru Bilu Plimptonu za film „Vrući pas“. Za najbolju režiju nagrađen je japanski autor Kunij Katou koji je dobio i zlatni štift za film „Kuća od kockica“.

Specijalno priznanje žirija za najbolji scenario dobio je autor iz Engleske Metju Voker za film „Džon i Karen“, za najbolji zvuk nagrađen je autor iz Mađarske Geza M. Tot za film „Ergo“, a za posebno umetničko dostignuće nagradu je dobio autor iz Amerike Dejvid Lobzer za film „Devojka slon“.

Priznanje žirija za najduhovitiji film festivala dobio je autor iz Mađarske Aleksej Aleksejev za film „KJFG br.5″, dok je specijlano priznanje za najbolji animirani muzički spot dobila autorska grupa iz Francuske Bonzom za spot autora po imenu Mika, za njegovu kompoziciju „Lollypop“.

Dodelom nagrada, u Čačku je sinoć zatvoren Međunarodni festival animiranog filma „Animanima 2008″, na kome je prikazano 170 filmova iz 29 zemalja Evrope, Južne Amerike, Australije i Afrike.

Za glavne nagrade – zlatni, srebrni i bronzani štit, konkurisalo je 70 filmova u takmičarskom programu. O nagradama je odlučivao žiri koji su činili producent iz Praga Martin Vandas, filmski kritičar iz Beograda Danko Ješić i animator i reditelj iz Kejptauna Janes Hendriks.

Pre sinoćnjeg proglašenja pobednika predstavljen je i portret ruskog animatora Igora Kovaljova, a na kraju festivala dugometražno ostvarenje češkog umetnika Jana Baleja „Jedne noći u jednom gradu“.

U okviru festivala održana je i izložba radova ilustratora Ivice Stevanovića, čije je grafička novela „L’Anatomie du ciel“ (Anatomija neba) bila nominovana za najbolji strip-album u 2006. godini, na literarnom Salonu Polar&Co u Francuskoj.

Pokrovitelji festivala koji je počeo 10. septembra su Ministarstvo kulture i grad Čačak.

Izvor: Blic Online S.L.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *