IZLOŽBA RETKIH NJEGOŠEVIH KNJIGA

Nebojša Đorđević   Knjige, Kultura, Vesti

Javni servis Srbije i Srpsko bibliofilsko društvo 200 godina od rođenja Petra drugog Petrovića Njegoša, obeležiće izložbom prvih i retkih izdanja Njegoševih knjiga pod nazivom “Vladika i pesnik - vladar i mislilac”, koja će biti otvorena večeras u Galeriji-holu RTS-a.

Izložbu će otvoriti prof. dr Milo Lompar, a prisutnima će se obratiti i Srdjan Stojančev, predsednik Srpskog bibliofilskog društva, navodi se u saopštenju RTS-a.

Na postavci (Vladika i pesnik, vladar i mislilac) biće izloženo, osim originalnog prvog izdanja Gorskog vijenca iz 1847. godine i originalna prva izdanja “Luča mikrokozma”€œ iz 1845, “Lažni car Šćepan Mali”€œ iz 1851. godine i “Slobodijada”€œ iz 1854. godine.

Posetioci izložbe, povodom Njegoševe godišnjice rodjenja videće i brojna izdanja “Gorskog vijenca€” koja su štampana do 1944. godine.

Među njima posebno se izdvaja knjiga koja je izašla u Novom Sadu 1860. godine za koju se smatra da je i redja od prvog izdanja, kao i dve litografije sa likom Njegoša, našeg poznatog slikara iz sredine 19. veka, Anastasa Jovanovića koje su štampane u Beču 1852. godine i 1850-1851. godine.

Ova izložba otkriće svim zainteresovanima do sada skrivenu tajnu staru nekoliko decenija o bivšem vlasniku izloženog prvog izdanja “Gorskog vijenca”€œ iz 1847. štampanog u Beču.

U toku restauracije i konzervacije knjige otkriveno je da je ona pripadala poznatom srpskom pesniku Milanu Rakiću, o čemu postoji i pesnikov zapis, dodaje se u saopštenju RTS-a.

Među izloženim knjigama i litografijama biće i jedna koja se prvi put pojavljuje u javnosti. Reč je o moskovskom izdanju “Psaltira” iz 1828. godine koje je Njegoš dobio od ruskog cara prilikom posete Rusiji.

Autor izložbe je Srđan Stojančev, autor postavke Petar Đinović.

Izvor: B92/TanjugPostavite komentar