NAJMLAĐA DOBITNICA BUKEROVE NAGRADE U ISTORIJI

Nebojša Đorđević   Knjige, Kultura, Vesti

Photo: telegraph.co.uk

Eleanor Catton najmlađa je dobitnica prestižne Bookerove nagrade, i to za roman koji broji preko 800 stranica, što je najobimnije nagrađeno delo, a u istoriju ulazi i u još jednoj kategoriji - ona je poslednja dobitnica Bookerove nagrade u ovom formatu, budući da će iduće godine u konkurenciji biti i američki pisci

Nagrađeni roman “The Luminaries” mlada spisateljica sa Novog Zelanda počela je da piše u svojoj 25. godini. Odlučila je da napiše veliki roman o zlatnoj groznici u 19. veku, ispunila je težak zadatak koji je sebi postavila i uspela je da oduševi kritičare.

Robert Macfarlane, predsednik Bookerovog žirija, rekao je da su se članovi žirija “triput vraćali romanu, kopali sve dublje kroz tekst i svaki put pronašli neku novu, izvanrednu interpretaciju”, piše Guardian. Roman ih je toliko impresionirao, da su o pobedniku odlučili jednoglasno nakon samo dva sata zasedanja. Tako je, nakon što je poslednjih godina Hilary Mantel dobila dva Bookera za dva romana o Thomasu Cromwellu, još jedan istorijski roman osvojio ovu nagradu.

Pored Catton, u užem izboru za nagradu, odnosno 50.000 funti, našli su se i Colm Toibin za roman “The Last Testament of Mary”, Jim Crace za “Harvest”, Ruth Ozeki za “A Tale for the Time Being”, Jhumpa Lahiri za delo “The Lowland” i NoViolet Bulawayo za “We Need New Names”.

Eleanor Catton je druga Novozelanđanka do sada koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

Izvor: e-n0vine.comPostavite komentar