Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUNSOVA DELA UVREDA ZA VERSAJ

Američki kralj kiča, Džef Kuns, uzburkao je duhove u Francuskoj zbog izložbe njegovih dela u dvorcu Versaj. Pop art skulpture; od žarko crvenog ,,Jastoga“ na naduvavanje do srebrnog ,,Zeca“ koji više liči na astronauta nego na životinju, sve ukupno sedamnaest Kunsovih dela mogu da se vide u raskošnim apartmanima i vrtovima palate zapadno od francuske prestonice.

Izložba Džefa Kunsa u Versaju, najzlatnijoj kraljevskoj francuskoj palati, otvorena je u sredu. Uprava je jednom od najplaćenijih umetnika današnjice dozvolila da za potrebe izložbe preuredi prostorije.
Iako su bastioni francuske tradicionalne kulture odavno olabavili kriterijume, ispred palate se okupila grupa koja tvrdi kako će Kunsova umetnost ,,ukaljati“ tradiciju Versaja.

– Kunsovi zečevi i psi ne pripadaju Versaju, nego Diznilendu – rekla je tako novinarka An Brasi. Nadovezao se Arno-Aron Upinski, predsednik udruženja pisaca koji misle da se radi o svetogrđu i uvredi simbolima Republike i umetnosti.

Umetnik tvrdi da nema nameru da ikoga uvredi iako je svestan da se na nekoliko mesta malo ,,zaigrao“ u intervencijama. Podršku su mu dali kritičari koji kažu da se Kunsova umetnost odlično uklapa u Versaj.

Žan- Žak Ailagon, upravnik Versaja i bivši francuski ministar kulture, pimedbe kritičara opisao je kao zastarele, dodajući: ,,Versaj je izuzetno mesto, ali nije mrtvo. To je prostor koji zahteva poštovanje, ali mu licemerje ne treba“.

Izvor: Blic Online K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *