NAĐENI OSTACI SREDNJOVEKOVNOG GRADA RUDNIKA

Nebojša Đorđević   Kultura, Vesti

GORNJI MILANOVAC, - Srednjovekovni rudarski i trgovački grad Rudnik nalazio se na lokalitetu Drenje, na istoimenoj planini, potvrdjeno je najnovijim arheološkim istraživanjima.

Rukovodilac pNOGrojekta arheolog Dejan Radičević izjavio je u ponedeljak agenciji Beta da su u najnovijim iskopavanjem nadjeni ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve, a nadjeno je i više od stotinu skeleta u grobovima, najverovatnije iz 14. i 15. veka.

“Nadjene su velike srednjovekovne iskopine gde je sahranjivan i deo stanovnika Rudnika nesrpskog porekla, koji je tu boravio zbog trgovačkih, diplomatskih i drugih poslova”, smatra Radičević.

On je rekao da dokumenta i materijal nedvosmisleno ukazuju da je pre otomanske vladavine grad cvetao i slobodno živeo, s visokim standardom stanovnika, što se zaključuje na osnovu rezidencijalnih gradjevina.

Zbog rudnog bogatstva i geografskog pložaja, na Rudniku su pored starosedelaca Srba živeli i Dubrovčani, Kotorani, Grci, Mlečani, Sasi i Ugri.

Istraživanja na Rudniku biće obustavljena u petak 23. avgusta, zbog nedostatka novca.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Drenje sproveo je Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca sa ekipom arheologa koju predvodi arheolog Dejan Radičević.

Po rečima arheologa, najnovija otkrića potvrdjuju pretpostavke Jana Šafarika iz 1865, koji je verovao da je na lokalitetu Drenje bio srednjovekovni grad.

Izvor: BetaPostavite komentar