Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNOST SREDNJOVEKOVNE SRBIJE U VIZANTIJSKOM MUZEJU U ATINI

Freska Simeona Nemanje iz Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Izložba eksponata Narodnog muzeja iz Beograda biće otvorena u Atini od 27. maja do 18. avgusta 2013. godine.

U Vizantijskom muzeju u Atini danas će svečano će biti otvorena izložba Narodnog muzeja u Beogradu. Predstavljajući 55 eksponata iz Srednjovekovne zbirke i fonda Galerije fresaka Narodnog muzeja izložba će slikovito prikazati vodeće tokove i remek–dela umetnosti srednjovekovne Srbije i Vizantije koja su nastajala u rasponu od XI do XIVveka.

Kao i u Vizantiji, srednji vek u Srbiji obeležen je snažnim vezama i saglasjem države i crkve. Vladari, vlastela i crkveni velikodostojnici podizali su crkve za koje su poručivali ikone i bogoslužbene predmete. Rezultat žive ktitorske aktivnosti su vrhunska ostvarenja umetnosti, kako ona vizantijskog kulturnog kruga, tako i dela nastala pod uticajem Zapada.

Izbor eksponata i koncept izložbe, čiji osnovni segmenti nose naslove: Dinastija Nemanjića, Vladari, Srpska umetnost XIII veka i Srpska umetnost XIV veka, rezultat su saradnje stručnjaka dva muzeja. Odabranim eksponatima u okviru postavke Umetnost srednjovekovne Srbije posebno će biti naglašena specifičnosti umetnosti koja se razvijala na ovim prostorima kao i uloga dinastije Nemanjića u usponu srpske države i umetnosti.

Segmenti izložbe posvećeni Nemanjićima prezentuju njihove portrete na kopijama fresaka, dela poreklom iz njihovih zadužbina i predmete koji su pripadali srpskim vladarima.

Predstave vladara na feskama ukazivale su na poreklo i legitimnost vlasti i isticale njihovu ulogu ktitora. Posetioci izložbe imaće priliku da vide freske iz Studenice, Mileševe, Bogorodice Ljeviške i Gračanice, uz posebno isticanje predstava Sv. Simeona Nemanje i Sv. Save.
Prsten kraljevića Radoslava

Među delima iz zadužbina Stefana Nemanje ističu se četiri pločice izrađene u tehnici ćelijastog emalja na zlatu iz Manastira Hilandara (XI vek) i Ikonica Bogorodice od steatita iz Bogorodičine crkve u Kuršumliji (XII- XIII vek). Nakit i ostali predmeti koji nose natpise sa imenima, titulama i heraldičkim simbolima naglašavali su politički položaj vladara i vlastele, njihovu moć i bogatstvo.

Posetioci će tako biti u prilici da vide srpski vladarski nakit, izrađen u zlatu: Prsten srpskog kraljevića Radoslava iz 1219-20, Prsten srpske kraljice Teodore (pre 1322) i Zapon humskog kneza Petra (1222-28). Pored toga ovom prilikom biće izložen i tanjir cara Dušana iz 1345-55 sa natpisom i predstavom dvoglavog orla.

Segmenti izložbe posvećeni srpskoj umetnosti XIII i XIV veka ilustruju vrhunce srpskog i vizantijskog ikonopisa i monumentalnog slikarstva. Među ikonama se, kao remek-delo, izdvaja Dvojna ikona Bogorodice Odigitrije, sa srebrnim okovom iz Bogorodice Perivlepte u Ohridu (treća četvrtina XIV veka). Ovaj segment upotpunjuju u kopije fresaka iz Mileševe, Sopoćana, Kraljeve crkve u Studenici i Gračanice.

Za razliku od zidnog slikarstva i ikona koji pripadaju umetnosti Vizantije i njenog kulturnog kruga, dela primenjene umetnosti srednjovekovne Srbije predstavljaju, uz prisustvo importa, spoj elemenata vizantijskog i zapadnjačkog porekla. Ova kulturološka pojava biće predstavljena uz pomoć bogoslužbenih i drugih predmeta kultne namene, među kojima posebno mesto zauzimaju delovi Horosa kralja Vukašina iz Markovog Manastira (1365-71).

Zahvaljujući pažljivo odabranim eksponatima koji se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, posetioci Vizantijskog muzeja i izložbe Umetnost srednjovekovne Srbije biće u prilici da se u neposrednom kontaktu sa remek-delima srednjovekoven Srbije bliže upoznaju sa tekovinama i nasleđem srednjovekovne Srbije.

Izvor:BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *